Uluslararası acil tıp dergilerinde Türkiye kaynaklı yayınlar ve özellikleri
Turkey originated publications and characteristics to the international journal of emergency medicine
  1. Tez No: 412728
  2. Yazar: HÜLYA YILMAZ BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SERİNKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp, Bilimsel yayın, Uluslararası dergi, Emergency medicine, Scientific publications, International journal
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada uluslararası acil tıp dergilerinde Türkiye kaynaklı yayınların taraması yapılarak; uluslararası konumu, yazar sayısı, yayın türü, yayın konusu gibi parametrelerin dünyadaki durumu ile karşılaştırılması ve Türkiye kaynaklı yayınların atıf durumu ile yayın yapan kurumun araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışma kapsamında, sadece acil tıp alanında (acil hemşirelik hariç) yayın yapan ve Science Citation Index (SCI) ya da Science Citation Index Expanded (SCI-E) sınıflarında indekslerde yayınlanan 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2014 arasındaki 2 yıllık yayınları 2015 yılı haziran ayında PubMed isimli arama motorunda tarandı. Belirlenen indekslere giren ve sadece acil tıp alanında yayın yapan 12 dergi belirlendi. Bu dergilerde çalışma kriterlerine uyan 5715 yayın tarandı. Bu yayınlardan 195 tanesi Türkiye kökenli, geriye kalan 5520 tanesi ise diğer ülkelerden olduğu görüldü. Taranan 5715 yayının 70 farklı ülkeden gönderildiği, bu ülkelerden en fazla yayının 2582 (% 45.2) yayın ile Amerika' dan olduğu. Türkiye, 70 ülke arasında 195 (% 3.4) yayın ile altıncı sırada olduğu saptanmıştır. Ülkemizde acil tıp alanında üretilen yayınlar, diğer ülkelerle kıyaslandıgında gerek sayı gerek nitelik olarak iyi düzeydedir. Daha iyi olması için, akademisyenlerin gerek üniversiteleri gerek devlet kurumları tarafından araştırma yapma yönünde teşvik edilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this study, It is aimed that comparing parameters such as international location, number of authors, publication type, publication topic with their positions in the world and searching reference status of Turkey-origin publications by scanning the Turkey-origin publications in the international journals of emergency medicine and investigate the publisher institutions. In the scope of this study, two-year publications ,between 1 January 2013 and 31 December 2014, which publish only in the emergency medicine field (except emergency nursing) and which have been published in the fields of Science Citation Index(SCI) or Science Citation Index Expanded (SCI-E), were scanned on the search engine called 'PubMed' in June of 2015. The twelve Journals which entered the specified index and published only in emergency medicine field, were identified. 5715 publications complying with study criteria were scanned in these journals. It was seen that 195 of these publications were turkey-based, remaining 5520 ones were from other countries. It was determined that the scanned 5715 publications were sent from 70 different countries, America was ranked at the first with 2582 (%45.2) publications and Turkey was ranked at sixth with 195 (%3.4) publications among 70 countries. When we compare the publications which are produced in the field of emergency medicine in our country with other countries, they are at good level both number and quality. For being better, Academicians should be encouraged towards making research from both universities and governmental institutions.