Sıçanlarda lipid infüzyonu ketamin anestezisinden derlenmeyi hızlandırır mı?
Does lipid infusion shorten recovery period after ketamine anesthesia in rats?
  1. Tez No: 412746
  2. Yazar: GÖNÜL ÇİZMECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN TOMATIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ketamin, lipid infüzyonu, erken derlenme, geç derlenme, ketamine, lipid infusion, early recovery, late recovery
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Ketamin ameliyathane dışında ve günübirlik anestezide sıkça kullanılan bir ajandır. Ketaminin derlenme süresi göreli uzundur ve bu süreyi kısaltacak bir ajan yararlı olabilir. Bir beslenme ajanı olarak bilinen lipid emülsiyonunun, bazı lipofilik ilaçlarla olan zehirlenmelerin tedavisinde de kullanılabileceği bilinmektedir. Bu çalışmada; lipid emülsiyonunun ketamin anestezisinden derlenmeyi hızlandırıcı bir etki gösterip göstermeyeceğinin belirlenmesi amaçlandı. Etik Kurul onayından sonra 40 adet Sprague-Dawley cinsi sıçana deneyden önce eğitim amacıyla iki kez rotarod testi uygulandı. Testi öğrenerek çalışmaya alınan sıçanlara kuyruk veni kateterinden 25 mg/kg ketamin bolus verildi ve 5 dk beklendi. Bu aşamada; sıçanlar rastgele 4 eşit gruba (n=10) ayrılarak, kontrol amaçlı Grup 1'e yalnızca 15 mL/kg serum fizyolojik, Grup 2-4'e sırasıyla 10, 15 ya da 20 mL/kg %20 lipid emülsiyonu 5 dk'da gidecek şekilde verildi. Tüm sıçanların iki kez doğrulma hareketi ile dört patisi üzerinde durabildiği an“erken derlenme süresi”ve 3 dk aralıklarla uygulanan rotarod testini başarıyla geçebildiği an“geç derlenme süresi”olarak tanımlandı ve kaydedildi. Erken derlenme süresi bakımından gruplar (Grup 1-4 sırasıyla; 888.90±121.81, 835.40±156.04, 873.60±163.04, 845.40±145.94 sn) benzerdi. Geç derlenme süresi ise lipid emülsiyonu verilen gruplarda daha kısa görünmekle birlikte (Grup 1-4 sırasıyla; 2925.20±534.50, 2421.70±512.14, 2490.20±440.43, 2615.40±397.15 sn), bu farkın da istatistiksel bakımdan önemli olmadığı saptandı. Sonuç olarak; lipid emülsiyonu infüzyonunun ketamin anestezisinden derlenmeyi hızlandırıcı bir etki göstermediği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Ketamine is an agent frequently used in outpatient anesthesia and outside of the operating room. The recovery period after ketamine is relatively long, and an agent which can shorten this period may be helpful. It is known that lipid emulsion, known as a nutrition agent, can also be used in the treatment of intoxication through certain lipophilic drugs. In this study, we aimed to determine whether lipid emulsion shortens the recovery period after ketamine anesthesia. After obtaining ethical committee approval, rotarod test was applied twice to 40 Sprague-Dawley rats for training. 25 mg/kg ketamine was injected as bolus from tail vein catheter to the rats which were included in the study that passed the test and waited for 5 minutes. At this point, rats were divided into 4 groups randomly (n=10); Group 1 served as control and 15 ml/kg saline was given and 10, 15 or 20 ml/kg 20% lipid emulsions were given within 5 minutes to Groups 2-4, respectively.“Early recovery time”was defined when the rats could stand on four paws by the second successive righting reflex, and the time they could pass the rotarod test repeated 3 minute intervals was defined as“late recovery time”. For early recovery time results (888.90±121.81, 835.40±156.04, 873.60±163.04 and 845.40±145.94 s for Group1-4, respectively), the groups were similar. Although late recovery time seems shorter in lipid emulsion groups (2925.20±534.50, 2421.70±512.14, 2490.20±440.43 and 2615.40±397.15 s for Group 1-4, respectively); the difference was not statistically significant. In conclusion, lipid emulsion infusion did not shorten the recovery period after ketamine anesthesia in our study.