A new communication tool in urban space: Interactive media facade
Kentsel mekanda yeni bir iletişim aracı: Etkileşimli medya cepheleri
  1. Tez No: 413615
  2. Yazar: İREM TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAFAK ERKAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İletişim Bilimleri, Architecture, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya cephesi, Etkileşim, Mimari, Dijitalleşme, Media facade, Interaction, Architecture, Digitalization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Mimarinin iletişimde rol oynaması ve bina cephelerinin kabuk fonksiyonu yanında iletişim fonksiyonu ile de tarih boyunca öne çıkması tartışma konusu olmuştur. Kapitalizm ve globalleşme ile birlikte reklama verilen önemin artması, dijitalleşme ile projeksiyon ve LED teknolojilerinin kullanılması sonucunda büyük şehirlerin merkezlerinde mimari cepheler medya ekranları ile kaplanmıştır. Etkileşim tasarımı ile cephe dışarıdan da kontrol edilebilir bir yapıya bürünmüştür. Bu tezdeki amacım kentsel mekanda mimarinin iletişim amaçlı kullanımını tarihsel süreç içerisinde incelemek, son yıllarda ortaya çıkan etkileşimli media facadeların getirdiği sosyal ve kültürel değişimleri değerlendirmektir. Bu konudaki literatüre“urban space, interactive architecture, media façade ve mediaarchitecture”anahtar kelimelerini kullanılarak ulaşılmış ve Türkiyede henüz yaygın ve çarpıcı örnek bulunmaması nedeniyle diğer ülkelerdeki örnekler üzerinde çalışılmıştır. Değerlendirme altı başlık altında yapılmıştır; Mimari yapının iletişim aracına dönüşümü tarihsel süreç içersinde değerlendirilmiştir, Medya cephesi terimi tek yönlü ve reaktif cephe örnekleriyle açıklanmıştır. Mimari boyuttaki etkileşimli media facadelar için örnek olabilecek küçük boyuttaki kent ekranlarının etkileşim modelleri anlatılmıştır. Etkileşimli medya cephelerinin karakteristik özelliklerine, mimari cepheye uygulanış biçimlerine göre kategorize ederek teknolojileri, yapılış şekilleri ve kullanıcıların medya cephesi ile etkileşime girme biçimleri açıklanmıştır. İnteraktif Medya cephelerinin tasarımı sırasında önem verilmesi gereken konular tartışılmıştır. Tezin sonuç bölümünde ise, incelenen etkileşimli media façade örneklerinde ulaştığım, etkileşimli medya façadeların kentsel mekanda sosyal ve kültürel açıdan getirdiği değişimlerle iletişime kattığı yeni boyut değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The role of architecture in communication and prominent position of building facades throughout the history by their shell function as well as communication function have always been a topic of discussion. Advertising became more important with capitalism and globalization and projection and LED technologies started to be used with digitalization leading to covering of architectural facades in the metropolis centres by media displays. Interaction design turned the facade into a controllable structure. My objective in this thesis is to study the use of architecture for communication purposes in urban space throughout the history and to evaluate the social and cultural changes brought by the recently emerging interactive media facades. The relevant literature was accessed by using the keywords“urban space, interactive architecture, media facade and media architecture”and the examples of other countries were studied as there were no popular and remarkable example yet in Turkey. Evaluation was made under six topics; the transformation of architectural structure to a communication tool was evaluated within historical process, the interaction models, the term Media Facade was explained by one-way and reactive facade examples. The interactive media facades were categorized and their technology, way of construction and way of users to interact with the media facades were explained. The topics of significance in the design of interactive media facades were discussed. In the conclusion, I commented on the new dimension that communication achieved by interactive media facades and their effect on social and cultural aspects in urban space.