The reconstruction of the national identity in media: The example of Doctor Who TV serial
Ulusal kimliğin medyada yeniden inşası: Doctor Who TV dizisi
- Tez No: 852689
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLLUR ÜLGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Banal milliyetçilik, Steampunk, Ulusal kimlik, Doctor Who, Banal nationalism, Steampunk, National identity, Doctor Who
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu tez, insanların gündelik yaşamlarında ulusal kimliğin yeniden inşasında medyanın rolünün araştırılmasıdır. Medya, gündelik hayatın banal alanında ulusal kimliği nasıl yeniden üretiyor? Medya ulusun gösterenlerini ve hatırlatıcılarını nasıl yeniden üretiyor? Medya, ulusal kimliğin mekânsal, maddi, edimsel, somut ve temsili ifadeleri ve deneyimleri aracılığıyla ulusal aidiyet duygusunu nasıl aktarıyor? Bu tez, ulusal kimliğin yeniden üretiminin, televizyon ve popüler kültür aracılığıyla, medyanın banal (gündelik, olağan, sıradan) düzleminde temellendiğini iddia etmektedir. Tez, medyadaki sosyo-kültürel ve ideolojik ulusal kimlik kodlarının modelini belirlemeyi amaçlayan bir söylem analizini kapsamaktadır. Araştırmada, BBC'nin amiral gemisi olan Doctor Who dizisi analiz edilmiştir. Doctor Who, BBC'nin en yüksek izlenme rekorlarına sahip ve dünyanın en uzun soluklu bilim kurgu programıdır. 2005-2020 yılları arasında incelenen 12 sezondan 4. Sezon örneklem grubu olarak alınmıştır. Tezin teorik çerçevesi ulusal kimlik, medya, popüler kültür ve gündelik yaşam üzerine kurulmuştur. Bu araştırmanın, gündelik yaşamın banal dünyasında ulusal kimliğin yeniden üretilmesinde medyanın rolü konusunda alana katkı sağlaması bekleniyor. Michael Billig'in (1995)“banal milliyetçilik”ve Tim Edensor'un (2002)“ulusal kimlik matrisi”teorileri bu tezin temel kavramsal çerçevesini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the role of media in reconstructing national identity in people's everyday lives. How does the media re-produce national identity in the banal realm of daily life? How does the media reproduce signifiers and reminders of the nation? How does the media convey a sense of national belonging through spatial, material, performative, embodied, and representative expressions and experiences of national identity? This thesis claims that the re-production of national identity is grounded in the banal realm of media through TV and popular culture. The thesis covers a discourse analysis, which aims to identify the pattern of socio-cultural and ideological codes of national identity in media. The Doctor Who TV serial, a flagship product of BBC, is analyzed in the research study. Doctor Who is the world's longest-running science fiction program, with BBC's highest viewing records. Among the 12 seasons examined between 2005 and 2020, Season 4 was chosen as the sampling group. The theoretical framework of the thesis is grounded on national identity, media, popular culture, and everyday life. This research is expected to contribute to the field on the role of the media in re-producing the national identity in the banal realm of everyday life. Theories of“banal nationalism”by Michael Billig (1995) and“matrix of national identity”by Tim Edensor (2002) are the core conceptual framework of this thesis.