Türkiye'de kamu yatırımlarının bölgesel farklılaşması
Regional diversification of public investments in Turkey
- Tez No: 413873
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNER TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yatırımları, Bölgesel Farklılaşma, Duranton-Puga Endeksi, ESDA, Public Investments, Regional Diversification, Duranton Puga Index, ESDA
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kamu yatırımları çeşitli fonksiyonlara ayrılmakta ve bir ülke içerisinde bölgeler arasında farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmanın çıkış noktası, kamu yatırımlarının nasıl bir bölgesel farklılaşmaya sahip olduğunu ortaya koyabilmektir. Bu bağlamda çalışmanın amacı Türkiye'de kamu yatırımlarının nasıl bir bölgesel farklılaşma gösterdiğini ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için bölgesel farklılaşmanın tespitinde kullanılan Duranton-Puga endeksinden yararlanılmıştır. Ayrıca çalışmada bölgesel farklılıkların meydana getirebileceği mekânsal kümelenmeleri tespit edebilmek için Keşfedici Mekânsal Veri Analizi (ESDA) uygulanmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde 2002-2014 döneminde illerin bölgesel farklılaşma endeksleri oluşturulmuş ve ESDA analizi ile de 2004, 2005 ve 2007 yıllarında pozitif ve negatif mekânsal kümelenmeler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Public investments divides (varies) in different functions and in a country it can show diversification. Outcome of this study is to show how public investments might have regional differences. In this context, purpose of the study is to show how public investments vary regionally in Turkey. To prove this diversification Duranton-Puga index was used regional indifference. In addition, ESDA was used in this study to figure out placement grouping which that regional difference might occur. As a result of data, regional index according to parts between 2002-2014 was prepared and with ESDA analysis, positive and negative grouping according to parts in 2004, 2005 and 2007 was figured out.