Türkiye'de bölgesel ve sektörel düzeyde kamu yatırımlarının kalkınmaya etkisi
The impact of regional and sectoral public investments on development in Turkey
- Tez No: 330979
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yatırımları, İstatistiki Bölge Birimi Sınıflandırması(İBBS), Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), İktisadi Sektörler, SWOT Matrisi, StratejikYönetim, Public Investment, The Nomenclature of Territorial Units for Statistics (NUTs), Gross Domestic Product (GDP), Economic Sectors, SWOT Matrix, Strategic Management
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
`Bölgesel' ve `Bölgesel Kalkınma' kavramları, her ne kadar küreselleşme düşüncesi ile çelişen kavramlar gibi görünse de, ulusal ekonomilerin kalkınmasında temel teşkil etmektedir. Bu tip bir kalkınmanın gerçekleştirilebilmesi ve uluslararası düzeyde rekabetedebilen bir kalkınma yapısının oluşturulabilmesinde, bölgesel düzeyde gerçekleştirilen kamu yatırımlarının büyük önemi olduğu görülmektedir. Bölgesel kalkınma farklılıklarının ve bölgelerarası eşitsizliklerin en aza indirilerek, kamu yatırımlarının bölgedeki etkili sektörlere yönelik dağılımını sağlamak, yapılması planlanan Kamu Yatırımlarının en temel amacınıoluşturmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de ?Düzey 1 İstatistiki Bölge Birimi Sınıflandırması (İBBS)? ve ?İktisadi Sektörler? bağlamında gerçekleştirilen ?Kamu Yatırımları?nın, GayriSafi Milli Hasıla (GSMH) üzerindeki etkisi Türkiye'de tarihsel kalkınma süreçlerinin ışığındaanaliz edilmiştir. Bu amaçla, 1990-2012 yılları arasındaki son 22 yıllık döneme ilişkintoplanan veriler, 2002 yılında yürürlüğe giren İstatistiki Bölge Birimi Sınıflandırması'na (İBBS) dayanarak yeniden düzenlenmiş ve elde edilen özgün veri seti üzerinde istatistiksel analizler yapılmıştır. Çalışmanın veri toplama ve derleme sürecinde yapmış olduğu özgün katkının yanı sıra, elde edilen bulgulara dayanarak oluşturulan SWOT Matrisi ile ortaya koyduğu stratejik öngörülerin, gerek bu alanda çalışan akademisyenlere, gerekse kamu politikasını şekillendiren ilgili kişi ve kurumlara katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the concepts of `Region? or `Regional Development? seem to be in contradiction with the main notion of globalization, they become the foundation of national economic development. It can be noticed that the public investment at regional level has a great importance to accomplish this type of development and form a development structure, which can compete internationally. The main aim of making public investment is to minimize the regional differences and inequalities and to allocate these investments among the effective sectors in the region. In the current study, the impact of public investment based on `Level 1Nomenclature of Territorial Units for Statistics? (NUTS) and ?Economic Sectors? on the Gross National Product (GNP) was analysed in the light of the historical development processin Turkey. In doing so, the collected data over the period of 1990-2012 was prepared based on the NUTS classification, which was enacted in 2002, and this original data set wasstatistically analysed. In addition to its originality on its data collection and preparationprocess, this study is expected to contribute to both scholars and public policy makers withproviding the strategic foresights which is derived from the SWOT Matrix on the findings ofcurrent study.