Çiftlik gübresi ve yeşil gübre kullanımının taze ve kuru börülce yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effect of farm and green manure utilizationon yield and quality in green and dry cowpea production
  1. Tez No: 414034
  2. Yazar: DİDEM TOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Börülce, çiftlik gübresi, yeşil gübre, organik yetiştiricilik, verim, Cowpea, farmyard manure, green manure, organic production, yield
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırma, 2011 yılında çiftlik gübresi, yeşil gübre, konvansiyonel ve kontrol uygulamalarının taze ve kuru börülce yetiştiriciliğinde verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ait deneme alanında gerçekleştirilmiştir. Bitkisel materyal olarak Karnıkara börülce çeşidinin kullanıldığı çalışmada; taze börülcede toplam verim, bakla uzunluğu, bakla eni ve bakladaki protein oranı üzerinde durulmuştur. Çalışmada kuru börülcede ise toplam verim, bitkide tane verimi, baklada tane sayısı, 1000 tane ağırlığı, bakla uzunluğu, bakla eni, danede protein oranı ve canlılık testleri üzerinde durulmuştur. Çalışma sonucunda taze börülcede toplam verimin 606.8 kg/da (kontrol uygulaması) ile 709.3 kg/da (konvansiyonel uygulaması), bakla uzunluğunun 12.0 cm (kontrol uygulaması) ile 15.6 cm (konvansiyonel uygulaması), bakla eninin 6.8 mm (kontrol uygulaması) ile 8.3 mm (konvansiyonel uygulaması) ve baklada protein oranının % 17.4 (kontrol, yeşil gübre ve konvansiyonel uygulamaları) ile 17.6 (çiftlik gübresi uygulaması) arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmada uygulamaların (kontrol, yeşil gübre, çiftlik gübresi ve konvansiyonel) kuru börülcede toplam tane verimi, bitkide tane verimi ve baklada tane sayısı üzerine etkilerinin istatistiki anlamda önemli olduğu saptanmıştır. Çalışmada kuru börülcede tane verimi 112.7 kg/da (kontrol uygulaması) ile 148.2 kg/da (konvansiyonel uygulaması) arasında değişim gösterirken, bitkide tane verimi 14.1 g/bitki (kontrol uygulaması) ile 18.5 g/bitki (konvansiyonel uygulaması) arasında, baklada tane sayısı 5.5 (kontrol uygulaması) ile 9.5 (çiftlik gübresi ve konvansiyonel uygulaması) arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonucunda kuru börülcede uygulamalara göre; 1000 tane ağırlıklarının 217.8 ile 228.7 g, bakla uzunluğunun 10.55 ile 15.4 cm, bakla eninin 8.1 ile 8.4 mm, tanede protein oranının % 21.2 ile 21.6, normal çimlenme oranının % 89 ile 99 ve ortalama çimlenme zamanının 2.25 ile 3.04 gün arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed in 2011 in order to determine the effect of farmyard manure, green manure, coventional and control applications on green and dry cowpea production. The study was conducted in the field of Süleyman Demirel University Agricultural Faculty Agricultural Research and Experimental Station. In the study Karnıkara cowpea cultivar was used as a plant material and parameters including total yield, pod length (cm), pod width (mm) and pod protein ratio in green cowpea were investigated. In dry cowpea; total yield, seed yield per plant, seed number per pod, 1000 seed weight, pod length, pod width, seed protein ratio and viability testing were determined. At the end of the study, in green cowpea, variations were observed in the average of total yield (606.8 kg/da in control application and 709.3 kg/da in conventional application), pod length (12.0 cm in control application and 15.6 cm in conventional application), pod width (6.8 mm in control application and 8.3 mm in conventional application) and pod protein ratio (%17.4 in control, green manure and conventional application and % 17.6 in farmyard manure). In dry cowpea, the effects of applications (control, green manure, farmyard manure and conventional) on total seed yield, seed yield per plant and seed number per pod were significant. Total seed yield, seed yield per plant and seed number per pod values ranged from 112.7 kg/da (control application) to 148.2 kg/da (conventional application), from 14.1 g/plant (control application) to 18.5 g/plant (conventional application), from 5.5 (control application) to 9.5 (farmyard manure and conventional application), respectively.