Farklı yaş kategorilerindeki atletlerin depresyon düzeyleri ve imgeleme biçimlerine etkisinin araştırılması
Investigation of depression levels and their effect on imaging forms for the athletes in different age categories
- Tez No: 414572
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Atletizm, depresyon, imgeleme, yaş, cinsiyet, Track and field, depression, imaging, age, sexuality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı atletizm sporuyla uğraşan sporcuların depresyon düzeyleri ve imgeleme biçimlerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu araştırmada, 18-24 yaş aralığındaki 556'sı erkek ve 406'sı bayan olmak üzere atletizm branşıyla uğraşan toplam 962 sporcuya Beck Depresyon Ölçeği ve Sporda İmgeleme Envanteri doldurtulmuştur. Bu çalışmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS 21.0 istatistik paket programından yararlanılmamıştır. Cinsiyete göre farklılıklar Independent simple t test ile bakılmıştır. Spor yaşına göre depresyon ve imgeleme puanları dağılımı için varyans analizi yapılmıştır. Bulgular: Depresyon puanları erkeklerde 29,57 ve bayanlarda 29,72 bulunmuştur. Bilişsel imgeleme puanları erkeklerde 36,20 bayanlarda 35,74 bulunmuştur. Bilişsel imgeleme puanlarında cinsiyete göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Motivasyonel özel imgeleme puanı erkeklerde 22,65 bayanlarda 23,85 bulunmuştur. Motivasyonel imgeleme puanlarında cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık vardır (p0.05). Sonuç: Atletler 3. ve 4. derecede depresif belirtiler göstermiştir. Depresyon düzeyinin yüksek çıkması durumunun yarışma kaygısından kaynaklandığı söylenebilir. Depresyon derecesi arttıkça atletlerin imgeleme düzeylerinde düşüş gözlenmektedir. Atletizm sporuyla uğraşanların zihinsel antrenmanlara daha çok önem vermesi, antrenörlerin bu konuda değişik antrenman programları geliştirmeleri ve uygulamaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to determine the relationship between imaging forms and depression levels of track and field athletes. Material and Method: In the study, 962 athletes including 556 males and 406 females between the ages of 18-24 have been made to fill out Beck Depression Inventory and Imaging Inventory for Sports. SPSS 21.0 statistical package has been used for the evaluation of data obtained from the study. Gender differences have been examined with Independent simple t test. Analysis of variance has been made for the distribution of depression and imaging scores by sports age. Findings: Depression score has been found as 29,57 for men and 29,72 for women. Cognitive imagery score has been found as 36,20 for men and 35,74 for women. No significant difference has been found in cognitive imagery scores by gender (p>0.05). Motivational specific imagery scores has been found as 22,65 for men and 23,85 for women. There is a statistically significant difference in motivational imagery scores by gender (p0.05). Result: Athletes have showed 3rd and 4th degree of depressive symptoms. It is possible to say that high level of depression is caused by competition anxiety. It is observed that imaging levels of the athletes decrease when depression degree increases. Giving more attention to mental training by track and field athletes, and in this regard developing and implementing different training programs by coaches is necessary.