Çalışma hayatında duyguların yönetimi ve öğretmenlerdeki duygusal zekâ'nın kendilik kontrolü üzerindeki etkisinin araştırılması
Management of emotions in work life and teachers over it emotional intelligence locus of control effect
  1. Tez No: 414659
  2. Yazar: NESLİ KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AHMET MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Yönetimi, Duygusal Zekâ, Kendilik Kontrolü, Öğretmen Eğitimi, Emotional Management, Emotional Intelligence, Locus of Control, Teacher Training
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yapılan araştırma sonuçları, bireylerin iş ve özel yaşamında, mutluluk ve başarıyı sağlamadaki en önemli etkenlerden birinin duygusal zekâ olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar duygusal zekâyı, günümüzde araştırmalara konu olan bir kavram haline getirmiştir. Duygularını kontrol edebilen işgörenlerin çalışma hayatında daha başarılı oldukları görülmüştür. Bu araştırmanın amacı, çalışma hayatında duyguların yönetimini vurgulamak ve duygusal zekânın kendilik kontrolü üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Araştırma ile ilgili anketlere, Tekirdağ ilinin Çorlu ilçesinde bulunan toplam 6 liseden 216 öğretmen katılmıştır. Araştırmada kullanılan Schutte Duygusal Zekâ Ölçeğinde, öğretmenlerdeki duygusal zekâ durumu üç faktör altında incelenmiş olup, ''İyimserlik ruh halinin düzenlenmesi'', ''Duyguların değerlendirilmesi'',''Duyguların Kullanımı'' analiz edilerek, Rotter'ın Denetim Odağı Ölçeği ile aralarındaki ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, çalışma hayatımızda duygusal zekâ'nın kendilik kontrolüne etkisi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The research results show that emotional intelligence is an important factor to ensure happiness and success in business and private life.These results suggest, emotional intelligence, today has become a concept that is the subject of research. The working life of employees who can control their emotions were found to be more successful. The purpose of this research is to determine the impact on the emotional intelligence of self-control and highlight the management of our emotions in working life. 216 teachers, from 6 high schools, are participated for this research in Çorlu, Tekirdağ.Emotional intelligence situation in the teachers were examined three factors under the Schutte emotional intelligence scale. These factors are,“The optimistic mood regulation”,“Evaluation of emotion”,“Use of emotion”. Rotter's Locus of Control Scale were used for the relationship between these three factors.