The Role of spirituality in mortality salience effects
Ölümlülük farkındalığına verilen tepkilerde tinselliğin rolü
  1. Tez No: 414683
  2. Yazar: ECEM ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANNA NITA SCHERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: terör yönetimi teorisi, ölümlülük, dünya görüşü savunması, tinsellik, terror management theory, mortality, worldview defense, spirituality
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Terör Yönetimi Teorisi, insanların ölümlü olduklarına dair farkındalıklarıyla kendi dünya görüşlerini tasdik etmek suretiyle başa çıktıklarını ileri sürer. Bu çalışma, insanların ölümün kaçınılmazlığına illa ki savunmacı bir şekilde tepki vermeyebileceğini; kişinin tinsellik seviyesinin o kişinin ölümlülük farkındalığıyla nasıl ilişkileneceğini belirleyebileceği ihtimalini araştırmayı amaçlamıştır. Veri analizlerinden çıkan sonuçlar bu önermeyi desteklememiştir. Bu bulguları açıklamak için kültürün ölüm ve savunma mekanizmaları arasındaki ilişkiye olan etkisi ile tinselliğin kavramsallaştırılması ve ölçülmesine ilişkin meseleler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Terror management theory posits that people tend to respond defensively to reminders of mortality by upholding their worldview. This study examines whether people differ in how defensively they respond to death's inevitability and suggests that level of spirituality can be counted as an individual difference determining how one relates to death. Results reveal that spirituality does not moderate the relation between mortality salience and worldview defense. The findings are discussed by referring to potential culture specific confounds in mortality salience effects, along with issues regarding conceptualization and operationalization of spirituality.