Torik intraoküler lens implantasyonu sonuçlarımız
Outcomes of toric intraocular lens implantation
  1. Tez No: 414798
  2. Yazar: ÖMER TAKEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜZEYİR GÜNENÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Torik göz içi lens implantasyonu, astigmatizma, Toric intraocular lens, astigmatism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Amaç: 1.25 Dioptri(D) ve üzerinde astigmatizmaya sahip kataraktlı gözlerde fakoemülsifikasyon cerrahisi ile birlikte torik göz içi lens (TGİL) implantasyonu sonrası görsel sonuçların, refraktif düzeltmenin ve göz içi lens stabilitesinin değerlendirilmesi. Materyal-Metod: Retrospektif çalışmamıza 15 hastanın 24 gözü dahil edildi. 1.25 D ve üzerinde astigmatizması olan katarakt cerrahisi planlanan gözlere katarakt cerrahisi ile birlikte TGİL implantasyonu uygulandı. Hastalar minimum 6 ay süreyle takip edildi. Katarakt cerrahisinden sonra 1.gün, 1.hafta, 1.ay, 3.ay ve 6.ay düzeltilmemiş görme keskinliği (DGK) (logMAR), refraksiyon değerleri (sferik equvalan) ve göz içi lens (GİL) rotasyon miktarı kaydedildi. Sonuçlar: Çalışmaya ortalama yaşları 65.95 ± 9.40 yıl (50 - 81 yıl) olan 15 hastanın (10 kadın, 5 erkek) 24 gözü dahil edildi. Hastaların preoperatif ortalama en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK) 0.38 ± 0.19 logMAR'dı. Postoperatif 6. ay sonunda gözlerin 23'ünde (%95.8) DGK 0.10 logMAR ve üzerinde saptandı. Postoperatif 6. ay sonunda ortalama DGK'leri 0.03 ± 0.04 logMAR (minimum 0.00 - maksimum 0.15 logMAR) iken, EİDGK 0.01 ± 0.04 logMAR (minimum -0.10 - maksimum 0.05 logMAR) olarak saptandı. Ortalama preoperatif silindirik refraksiyon 2.58 ± 1.07 D (minimum 0.75 - maksimum 4.75 D), ortalama preoperatif korneal astigmatizma değerleri 2.34 ± 0.68 D (minimum 1.25 - maksimum 3.85 D) iken ortalama postoperatif 6. ay sonundaki rezidüel astigmatizma değerleri 0.44 ± 0.18 D (minimum 0.25 - maksimum 0.75 D) olarak saptandı. Hastaların postoperatif 6. ay sonundaki ortalama GİL rotasyon miktarı ise 4.16 ± 2.01º (minimum 2º - maksimum 8º) olarak ölçüldü. Cerrahiye bağlı indüklenmiş astigmatizma (CİA) değeri 0.39 D (minimum 0.10 - maksimum 1.05 ) olarak saptandı. Postoperatif 6 aylık takip süresi sonunda hiçbir hastaya rezidüel astigmatizma için düzeltici cerrahi uygulanmadı. Tartışma: 1.25 D ve üzerinde korneal astigmatizması olan katarakt hastalarında TGİL implantasyonu gözlükten bağımsız uzak mesafe görme beklentisi olan hasta grubunda rotasyon stabilitesi ve refraktif kazanımlar açısından kullanılışlı bir seçenektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Evaluate the visual results, refractive correction and intraocular lens stability of the eyes with cataract and greater than and equal to 1.25 diopters (D) astigmatism after phacoemulsification with toric intraocular lens implantation (TIOL) surgery Methods: 24 eyes of 15 patients were included in this retrospective study. Cataract surgery and implantation of TIOL was performed to the patients with cataract and greater than and equal to 1.25 diopters (D) astigmatism. Patients were followed for minimum 6 months. The uncorrected (UDVA) distance visual acuities, residual refraction status and IOL rotation degrees after one day, one week, one month, three months and siz months were evaluated. Results: 24 eyes of 15 patients (10 women, 5 men) with mean age of 65.95 ± 9.40 (50-81) were included. Preoperative mean best corrected visual acuity (BCVA) was 0.38 ± 0.19 logMAR. 6 months after surgery, UDVA was greater than and equal to 0.10 logMAR and mean UDVA was 0.03 ± 0.04 logMAR (0.00-0.15). Also, BCVA was 0.01 ± 0.04 logMAR (-0.10-0.05). Mean preoperative cylindirical refraction value, mean corneal astigmatism and mean residual astigmatism was 2.58 ± 1.07 D (0.75-4.75), 2.34 ± 0.68 D (1.25–3.85) and 0.44 ± 0.18 D (0.25-0.75) respectively. Mean IOL rotation value was measured as 4.16 ± 2.01 º (2-8) at 6 months. Surgically induced astigtmatism (SIA) was 0.39 (0.10 - 1.05). None of our patients were operated for correction of residual astigmatism. Conclusions: TIOL implantation to the eyes with cataract and greater than and equal to 1.25 diopters (D) astigmatism is a convenient option for rotation stability and refractive gain in patients with vision expectation independent of glasses.