Sağlık kuruluna başvuran hastalarda körlüğe ve az görmeye neden olan patolojilerin değerlendirilmesi
The main pathologies that lead low vi̇si̇on and bli̇ndness who admi̇tted health counci̇l
- Tez No: 414858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAY KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: körlük, az görme, erişkin, blindness, low vision, adults
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: : Ege bölgemizde erişkinlerde az görme ve körlüğe neden olan başlıca patolojileri belirlemek. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmada 1 Ocak 2012- 30 Aralık 2013 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık kuruluna Başvuran kişilerin dosyaları geriye dönük incelendi. On sekiz yaşın üstünde 20790 kişinin dosyaları araştırmaya alındı. Bu gruptan her iki gözde az görme veya körlük durumu saptanan 375 kişi araştırmaya alındı. Körlük ve az görme tanıları Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kriterlerine göre konuldu. Görme özürlü bireylerde yaş, cinsiyet, körlüğe veya az görmeye neden olan hastalıkları, göz muayene bulguları, diğer sistemik hastalıkları ile ilgili verileri kayıt edildi. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 375 hastanın toplam 186 sı erkek 189 u kadındı. A.B.D kriterlerine göre bu 375 hastanın 299'u (%79.7) körlük, 76'sında (%20.3) az görme durumu mevcuttu. DSÖ kriterlerine göre ise bu 375 hastanın 172' sinde (%46) körlük 202'sinde(%54) az görme durumu mevcuttur. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalarda körlük veya az görmeye neden olan patolojilere baktığımız zaman ilk 3 sırayı sırasıyla retinal distrofiler, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve diyabetik retinopatinin paylaştığını görmekteyiz. 50 yaş altı hastalarda birinci sırayı %38,4 ile retinal distrofiler yer alırken 50 yaş üstü hastalarda %19,4 ile birinci sırayı yasa bağlı makula dejenerasyonu almaktadır. Çalışmaya dahil edilen hastalarda %46' sı kaçınılabilir nedenlerden dolayı körlük ya da az görme durumundayken %53'ü kaçınılamaz nedenlerden dolayı körlük ya da az görme durumundadır. Tartışma: Bu araştırma ege bölgesinde az görme ve körlüğe neden olan patolojilerin prevalansını verememektedir, ancak bölgemizde sıklıkla görme özürlülüğüne neden olan patolojilerin belirlenmesini sağlamıştır. Bu patolojilerin çoğunluğu önlenebilir veya tedavi edilebilir niteliğindedir. Elde ettiğimiz veriler ışığında önleyici ve tedavi edici sağlık hizmet planlamaları yapılırsa bölgemizde görme özürlülüğü önemli derecede önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the main pathologies that lead low vision or blindness in adult population of Egean region. Methods: We studied retrospectively subjects who admitted İzmir Katip Çelebi University Atatürk Education and Research Hospital Health Council to get a health report from the first of january 2012 to thirtieth of december 2013. The reports of 20790 subjects, who were over 18 years old, were evaluated. Bilateral visual loss or blindness was detected in 375 subjects. Visual loss and blindness were diagnosed using bot WHO and ABD criteria. Age , sex , pathologieas causing visual loss or blindess, ophthalmologic findings and other systemic diseases of these visually disabled subjects were recorded. Results:Three hundred seventy five patients were included into the study, of whom 186 were males and 189 were females. According to A.B.D. criteria, 299 of the patients have full blindness (i.e. 79.7%) and 76 of them have low vision (20.3%). According to to W.H.O. criteria, 172 of the patients have full blindness (i.e. 46%) and 202 of them have low vision(54%). Given all the pathologies causing blinness or low vision, Top three pathologies causing visual disability were retinal dysthrophy, age related macula degeneration and diabetic retinopathy. In patients aged under 50, the most common pathology was dysthrophy of retina (i.e. 38.4%) , however macula degeneration was the most common pathology for the patients aged over 50 (i.e. 19.4%).Forthy-six percent of the blind or low vision patients who were involved in the study had avoidable pathologies, however 53% of them had unavoidable pathologies causing blindness or low vision Conclusion: This research doesn't infer the prevalence of the pathologies resulting in partial or full blindness in Aegean Region, however provides a definition on the frequently seen pathologies driving sight defectiveness. Most of these pathologies are avoidable or treatable. Given the insights we obtained, sight defectiveness can be prevented significantly in the region, if preventive health service planning is carried out properly