Koroner anjiyografi olan hastalarda toxoplasma gondii seropozitifliğinin araştırılması
The study of toxoplasm gondii seropositivity among the patients having undergone coronary angiography
- Tez No: 414964
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL DEĞERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Toxoplasm Gondii, ELISA, IgM, IgG
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadiyoloji polikinliğine kalp rahatsızlıkları nedeniyle başvuran ve Koroner Anjiyografi Ünitesinde Anjiyografi olan 110'u erkek, 73'ü kadın toplam 183 hastadan alınan alınan kan örneklerinde anti-Toxoplasma gondii antikorlarının ELISA yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Hastaların Kasım 2014 - Ocak 2015 tarihleri arasında alınan kan örnekleri serumlarına ayrılmış ve ELISA yöntemiyle çalışılan ticari olarak hazırlanmış hassasiyet ve özgüllüğü % 100 olarak belirtilen kitler ile Toxoplasma gondii'ye karşı oluşan IgM ve IgG antikorları araştırılmıştır. Çalışmamıza dahil olan hastalara parazitin görülme sıklığını artıran durumlara ilişkin sorular yöneltilerek değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışmamızda cinsiyete göre IgG antikoru incelendiğinde toplam 110 erkekten 79'unun (% 71,8), 73 kadından 66'sının (% 90,4) IgG pozitif olarak saptanmış ve cinsiyete göre Toxoplasma gondii'ye karşı oluşan IgG seropozitifliği arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p0.05). Anjiyo sonucuna göre IgM seropozitifliği incelendiğinde 146 IgM negatif hastadan 97' tanesi (% 66) medikal, 49' ünde (% 34) koroner lezyon (damar tıkanıklığı) mevcutken, 37 IgM pozitif olan hastadan 23'ünde (% 66) medikal, 14'ü (38 %) koroner lezyon saptanmıştır (p>0,05). Anjiyo sonucuna göre IgG seropozitifliği incelendiğinde 38 IgG negatif hastadan 25'inde (% 66) medikal, 13' ünde (% 34) koroner lezyon (damar tıkanıklığı) mevcutken, 145 IgG pozitif olan hastadan 95'inde (% 66) medikal, 50'sinde (% 35) koroner lezyon saptanmıştır (p>0,05). Cinsiyete göre anjiyo sonucu incelendiğinde 110 erkekten 72'si (%65,6) medikal, 38' inde (%34,5) koroner lezyon (damar tıkanıklığı) mevcutken, 73 kadından 48'inde (%65,8) medikal, 25'inde (34,2) koroner lezyon saptandı. İstatistiksel olarak cinsiyete göre anjiyo sonucu anlamsız bulunmuştur (p>0,05). Yaş gruplarına göre IgG incelendiğinde 26-45 yaş grubunda bulunan toplam 20 hastanın (% 10.9) 4'ü (% 20) negatif 16 'sı (% 80) pozitif olarak, 46-65 yaş grubundaki 107 hastanın (% 58.5) 29 'u negatif (% 27.1), 78'i (% 72.9) pozitif, 66 ve üzeri yaş grubunda bulunan 56 hastanın ( % 30.6) 5 'i (% 8.9) negatif, 51'inin (% 91.1) ise IgG 'si pozitif olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda istatistiksel olarak yaş gruplarına göre IgG durumu arasındaki ilişki anlamlı bulunmuştur (p0.005) 66 ve üzeri yaş grubu ile diğer yaş grupları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p0.05). ELISA kitlerinde Toxoplasma gondii seropozitifliği incelenmiş olup enfeksiyonun yaygın olmasa da varlığının olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçlar doğrultusunda Toxoplasma gondii ile Koroner Arter Hastalığı arasında ilişki olmadığı saptanmıştır. Anahtar kelimeler : Toxoplasma gondii, ELISA, IgG, IgM
Özet (Çeviri)
183 individuals who have received treatment for cardiac complaints and undergone coronary angiography in Cardiology Department, Cumhuriyet University Training and Research Hospital were involved in the study. This study was aimed to determine the levels of anti-toxoplasma antibodies taken from blood fluids of those patients having undergone coronary angiography using ELISA method. The blood samples taken from the patients during the procedures were classified into blood fluids and then analyzed. The IgM and IgG antibodies of 183 patients that had been formed against toxoplasma gondii were investigated through ELISA method and commercially prepared kits with a 100 percentage of sensitivity and specifity between November 2014 and January 2015. The patients were inquired to find out the conditions increasing the prevalence of the parasiteand evaluated accordingly. Considering gender differences in terms of IgG seropositivity, 79 (%71,8) of male patients (n=110) had positive values whereas 66 (%90,4) of female patients (n=73) had positive values. There was a statistically important difference bet ween the male and female patients in view of IgG seropositivity formed against Toxoplasma gondii (p0,05). Considering IgM seropositivity according to the angiographic results, 97 (%66) of patients with negative value (n=146) had medical and 49 (%34) of them had coronary lesions (infarction) while 23 ( %66) of patients with positive value (n=37) had medical and 14 (%38) of them had coronary lesions (p>0.05). Considering IgG seropositivity according to the angiographic results, 25 (%66) of patients with negative value (n=38) had medical and 13 (%34) of them had coronary lesions (infarction) while 95 ( %66) of patients with positive value (n=145) had medical and 50 (%35) of them had coronary lesions (p>0.05). Considering the gender differences according to angiography results, 72 (%65,6) of male patients (n=110) had medical and 38 (%34,5) of them had coronary lesions (infarction) while 48 (%65,8) of female patients (n=73) had medical and 25 (%34,2) of them had coronary lesions. There was not a statistically important difference between male and female patients (p>0.05). Considering IgG in terms of age groups, 4 (%20) of individuals between ages 26-45 (%10,9) (n=20) had negative IgG values, 16 of them (%80) having positive values. 29 (%27,1) of individuals between ages 46-65 (%58,5) (n=107) had negative IgG values, 78 of them (%72,9) having positive values. 5 (%8,9) of individuals ages between 66 and over (n=56) had negative IgG values , 51 of them ( %91.1) having positive values. There was a statistically important difference between age groups based on IgG results (p0.005) while there was an important difference between 66 and over age group and the other age groups (p0.05). The presence of Toxoplasma gondii was investigated via ELISA kits and it can be concluded that the infection persists though it is not so widespread. Depending on the research results, it can be suggested that there is not a correlation between Toxoplasm Gondii and Coronary Heart Disease.