İndigesyonlu sığırlarda bazı mineral madde ve vitamin düzeylerinin araştırılması
Researching some mineral substance andn vitamin levels in the cattle with indigestion
  1. Tez No: 415054
  2. Yazar: FATMA ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İndigesyon, sığır, rumen içeriği, vitamin, iz element
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada; İndigesyonlu sığırlar da serum ve rumen içeriği iz element ile serum vitamin düzeyleri, rumen içeriği muayenesi ve hematolojik parametreler sağlıklı hayvanlarla karşılaştırılması amaçlandı. Bu amaçla 10 sağlıklı (kontrol grubu) ve 20 indigesyonlu (İndigesyon grubu) olmak üzere toplam 30 sığır kullanıldı. Hayvanlrın indigesyonlu oldukları anemnez, klinik ve rumen içerik muayenesi ile belirlendi. Hematolojik bulgularda sağlıklı hayvanlar ile indigesyonlu hayvanlar arasında istatistiki fark belirlenmedi. Bakılan iz elementlerden serum magnezyum (Mg), kalsiyum (Ca), çinko (Zn) düzeyleri indigesyonlu grupta düşerken (P0,05). Sonuç olarak indigesyonlu hayvanlarda serum Mg, Ca ve Zn değerlerindeki düşüşlerin önemli olduğu ve tedavide bu iz elementlerin kullanılması gerektiği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this stady: İn the cattle with indigestion srum and contents of rumen and serum vitamin levels; the aim of this study is the examination of rumen contents and haemotologic parameters in healthy animals were compared with each others for this purpose 10 healthy animals (control group) and 20 cattle with indigestion, namely total 30 cattle was used for this study. Animals with indigestion was detected with history of animals and clinic findings. İt was not detected statistic difference betweenhealthy animals and animals with indigestion in the haemologic findings.