Kadınlarda cinsel işlev bozukluğu sıklığı ve ilişkili parametrelerin değerlendirilmesi
The prevelance of female sexual dysfunction and the factors influencing it
  1. Tez No: 415091
  2. Yazar: DERYA GÜLİZ MERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURPER ERBERK ÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, kadın cinsel işlev bozukluğu, sosyal yaşantı, evlilik yaşantısı, cinsel gelişim, cinsel yaşantı, eşin cinsel sorunu, Female, female sexual dysfunction, social life, marriage life, sexual development, sexual life, partner sexual dysfunction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kadın cinsel işlev bozukluğu (KCİB), biyolojik, psikolojik ve kişilerarası belirleyicileri olan, çok boyutlu ve çok sebepli bir problem olarak tanımlanmaktadır.Çalışmada Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri polikliniğine cinsel işlev bozukluğu (CİB) dışında başka yakınmalarla başvuran, en az bir yıl evli olan bayan hastalarda, CİB varlığı, sıklığı ve etkileyen olası faktörleri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Veriler, dört farklı anket ve yüzyüze görüşme ile elde edilmiştir. DSM-IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Psikiyatrik Görüşme Formu (Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders-SCID-I) uygulanıp, görüşmelerde CİB tanısı koyabilmek için cinsel işlev yakınmalarının eksen I tanısından bağımsız olup olmadığı sorgulanmıştır. Ayrıca CİB tanısı koyabilmek için hastalarla ayrıntılı görüşmeler yapılmıştır. Anket kadının sosyodemografik özelliklerini, sağlıkla ilgili özelliklerini, sosyal yaşantısını, cinsellikle ilgili tutumu ve cinsellikle ilgili daha özel ve ayrıntılı sorulardan oluşmuştur. KCİB değerlendirilmesi için yaygın olarak kullanılan Kadın Cinsel İşlev İndeksi (KCİİ) kullanılmıştır. Depresyon ve anksiyete şiddetini ölçmek için de Beck Anksiyete ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır.Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 35.9±8.6 yıldı. Kadınların %93'ü evhanımı ve %50' si ilkokul eğitimli idi. Kadınlar ortalama 16.6 ± 8.6 yıl evliydiler.Bu araştırmada 20-74 yaş evli kadınlarda CİB prevalansı %37.9 olarak bulunmuştur.Bu kadınlarda, CİB'nu etkileyen etmenler şunlardı: kadın ve eşinin yaşı, evlilik yılı, çalışma durumu, kadın ve eşinin eğitimi, eve gelen gelir, cinsel gelişim öyküsü, evlilik şekli, evlilik yaşantısı, eşle ilgili özellikler.Bu araştırmada, KCİB prevalansı literatürle uyumlu bulunmuştur. Yaş ve sağlık durumu dışında kalan sosyokültürel etmenlerin çoğu eğitim ile açıklanabilmektedir. CİB'nun önlenmesi ve giderilmesi için eğitim, önemli bir başlangıç noktası olarak belirmektedir.
Özet (Çeviri)
Female sexual dysfunction is defined as a multicausal and multidimensional problem combining biological, psychological and interpersonal determinants.In this study we aimed to find out the prevalence of female sexual dysfunction and the factors influencing it among at least one year old married women who applied to Kirikkale University Faculty of Medicine Psychiatry Outpatient Clinic by taking appointment with complaints different from female sexual dysfunction. The data for investigation were collected through four distict questionnaires and face to face interview. The first questionnaire involved questions about the socio-demographic aspects, health status, social life characteristics, attitudes related to sexuality and more detailed and private questions relating to sexual life. The second questionnaire was Female Sexual Function Index (FSFI), one of the most commonly used validated instruments for assessing female sexual function and it was also self-reported.The mean age of the participating women was 35.9±8.6 years. 93% of the women were housewife and 50% of education level was primary school. They had been married for 16.6±8.6 years on average.The prevalence of sexual dysfunction was 37.9% among the married women of 20-74 of age.The factors affecting the sexual dysfunction were as follows: age of the woman and her spouse; education level of the woman and her spouse; years of marriage and the way of marriage; life of marriage, sexual development and sexual life, properties of her spouse, occupation and the total income.The factors except the age and health status are mainly socio-cultural in origin, and many of them could be explained on the basis of education. The education appeared as a reasonable starting pointon the way to prevent and resolve female sexual dysfunctions.