Fen bilgisi öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelik ilgi ve öz-yeterlik algı düzeylerinin incelenmesi
The investigation of science teacher candidates' interest and self efficacy perception levels toward acid-base topic
  1. Tez No: 415362
  2. Yazar: ÖZGE ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Asit-Baz, İlgi, Öz-Yeterlik Algısı, Ölçek Geliştirme, Fen Bilgisi Öğretmen Adayı, Acid-Base, Interest, Self-Efficacy Perception, Scale Development, Science Teacher Candidate
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezde, fen bilgisi öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelik ilgi ve öz-yeterlik algı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla fen bilgisi öğretmen adaylarının ilgi ve öz-yeterlik algılarının cinsiyete, sınıf düzeyine, mezun olunan lise türüne ve“Genel Kimya II”dersi başarısına göre anlamlı şekilde farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Ayrıca tezde fen bilgisi öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelik ilgi düzeyleri ile öz-yeterlik algı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2014-2015 öğretim yılı bahar döneminde sekiz farklı devlet üniversitesinin fen bilgisi öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 982 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen“Asit-Baz İlgi Ölçeği (ABİÖ)”ve“Asit-Baz Öz-Yeterlik Algı Ölçeği (ABÖAÖ)”ile elde edilmiştir. Verilerin analizi sürecinde, betimsel istatistikler, bağımsız örneklem t- testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon analizi, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Araştırma elde edilen sonuçlara bakıldığında, kadın öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelik ilgi ve öz-yeterlik algı düzeylerinin erkek öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelik ilgi ve öz-yeterlik algı düzeylerinden anlamlı biçimde daha yüksek olduğu görülmektedir. Sınıf düzeylerine göre bakıldığında, ikinci sınıf öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelik ilgilerinin dördüncü sınıf öğretmen adaylarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülürken, ikinci ve üçüncü sınıf öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelik öz-yeterlik algı düzeylerinin birinci sınıf öğretmen adaylarından anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Mezun olunan lise türü değişkeni açısından, öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelikilgi ve öz-yeterlik algılarının anlamlı olarak farklılaşmadığı bulgusu elde edilmiştir.“Genel Kimya II”dersi başarısı değişkeni açısından ise, öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelik ilgi düzeyleri açısından anlamlı fark olmadığı bulunurken; öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yöneliköz-yeterlik algı düzeyleri açısından“Genel Kimya II”notu yüksek olan öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelik öz-yeterlik algılarının notu düşük olan adayların öz-yeterlik algılarından anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Son olarak, fen bilgisi öğretmen adaylarının asit-baz konusuna yönelikilgi düzeyleri ile asit-baz konusuna yöneliköz-yeterlik algı düzeyleri arasında orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları ilgili literatür kapsamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to investigate science teacher candidates' acid-base interest and acid-base self-efficacy perception in terms of various variables. It was examined whether science teacher candidates' acid-base interest and acid-base self-efficacy perception levels differ according to gender, grade, graduated high school type and“General Chemistry II”lesson score. In addition, the relationship between science teacher candidates' acid-base interest and acid-base self-efficacy perception levels were investigated. Participants of the study were 982 science teacher candidates attending from eight different state university in 2014-2015 academic year. The data were collected by“Acid-Base Interest Scale”,“Acid-Base Self-Efficacy Perception Scale”. The data were analyzed using descriptive statistics, independent sample t-test, one way ANOVA, correlation analysis, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. According to findings of the study it was determined that female teacher candidates' acid-base interest and acid-base self-efficacy perception were significantly higher than male teacher candidates' acid-base interest and acid-base self-efficacy perception.In terms of grade, it was found that 2nd grade teacher candidates' acid-base interest was significantly higher than 4th grade teacher candidates' acid-base interest. Also it was found that 2nd and 3th grade teacher candidates' acid-base self-efficacy perception was significantly higher than 1st grade teacher candidates' acid-base self-efficacy perception. In terms of graduated high school type, results indicated that there are no significant difference in acid-base interest and acid-base self-efficacy perception of teacher candidates.In terms of“General Chemistry II”lesson score, results indicated that there was no significant difference in acid-base interest of teacher candidates but, it was determined that, teacher candidates who were higher“General Chemistry II”lesson score, acid-base self-efficacy perception was significantly higher than teacher candidates who were lower“General Chemistry II”lesson score.Lastly, it was found that there was a moderate meaningful relationship between science teacher candidates' interest and self-efficacy perception levels. The results of the study are discussed under the relevant literature.