Fen bilimleri öğretmen adaylarının sosyobilimsel konularda argümantasyon becerilerinin incelenmesi: Konu bağlamının etkisi
The examination of pre-service science teacher's argumentation skils in socio-scientific subjects: The influence of the context
- Tez No: 627359
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİDE ERCAN YALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, Öğretmen Adayı, Sosyobilimsel Konular, Argumentation, Pre-service science teachers, Socio-scientific subject
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören 4. Sınıf öğretmen adaylarının sosyobilimsel konularda argümantasyon becerilerini konu bağlamı çerçevesinde incelemek bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışmasına uygun olacak şekilde tasarlanmıştır. Çalışma grubunu, Mersin Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi 4. Sınıf öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada argümantasyon formları, ikilem kartları ve sınıf içi gözlem kayıtları veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Argümantasyon formlarından elde edilen veriler alanyazındaki kriterlere dayalı hazırlanan puanlama cetveline göre analiz edilmiştir. Argüman formları Toulmin'in (1958) argüman modeline uygun olarak tasarlanmış ve buna uygun olarak analiz edilmiştir. İkilem kartları aracılığı ile toplanan veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Gözlem notlarının oluşturulmasında ise kamera kayıtlarından yararlanılmıştır. Kayıtlarda yer alan konuşmalar, transkript edildikten sonra içerik analizine göre analiz edilmiştir. Analizlerin sonucunda genel anlamda veri toplama araçlarından elde edilen sonuçların birbirlerini destekler nitelikte olduğu düşünülmektedir. Öğretmen adaylarından toplanan verilere göre zaman içerisinde argüman düzeyinin değişmediği düşünülmektedir. Bunun yanısıra sosyobilimsel konuların içeriğindeki değişikliklerin ise argüman düzeyini etkilediği düşünülmektedir. Öğretmen adaylarının gerek sosyal medyada gerekse haber kanalları ve gazetelerde sıklıkla karşlaştıkları yani daha evrensel olan sosyobilimsel konular (küresel iklim değişikliği, organ bağışı, genetiği değiştirilmiş organizmalar, tıp-alternatif tıp) hakkında daha yüksek düzeyde argümanlar oluşturduğu söylenebilir. Öğretmen adaylarının karar verirken duygusal, sezgisel, çevresel, ekonomik, sosyal bakış açılarını baz alarak karar verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmen adaylarının argüman bileşenleri ele alındığında iddia, kanıt ve destekleyicileri sunarken kısmen daha iyi düzeyde argümanlar sunabildiği fakat çürütücü sunma konusunda daha yetersiz düzeyde olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the argumentation skills of 4th grade teacher candidates studying in the department of science teaching in socio-scientific subjects. The study designed to be appropriate for case study from qualitative research approaches. The study sample consists of 4th grade pre-service science teacher at Mersin University Faculty of Education. Dilemma cards, argumentation forms and classroom observation notes were used as data collection tools in the study. The data obtained from argumentation forms were both prepared and analysed in line with the argumentation model of Toulmin. The data obtained through dilemma cards were analysed by content analysis the camera records were used to form observation notes. The speech from the records were transcripted and analysed according to the content analysis. It is thought that the data collection tools supported each other. It is also thought that the argumentation skills of pre-service teachers haven't changed in time according to the date obtained from the tools. In addition, the change in the content of socio-scientific subjects has affected the level of argumentation. It can be said that the pre-service teachers have formed higher level of argumentation as to socio-scientific subject which they came across whether on social media or an news and on the radio, which means more common subjects such as the (international climate change, the organ donation, the genetically modified organisms and alternative medicine). It is thought that when the pre-service teachers decide, they do it by taking into consideration their emotional, intutional environment, economical and social view. Also, it is considered that in terms of the argumentation components, the condidate science teachers have presenting claims, proofs and supportive events, but they are somewhat interior while presenting septic events.