Açık kaynaklı otonom insansız bir hava aracının geliştirilmesi
Development of an open-source autonomous unmanned aerial vehicle
- Tez No: 415470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ ZAFER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Mechanical Engineering, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otonom Sistemler, İnsansız Hava Aracı, İHA, Autonomous Systems, Unmanned Aerial Vehicle, UAV
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Başarılı bilim insanlarının ve yetenekli mühendislerin havacılık alanında yaptıkları önemli çalışmalar bu sektörün her zaman modern teknolojinin ana temsilcisi olmasını sağlamıştır. Her geçen gün hava araçları hayatımıza daha fazla girmekte, kullanım alanları askeri alanlardan sivil uygulamalara kadar geniş bir alana yayılmaktadır. Amatör araştırmacıların sağladıkları başarılarda kaydedilen artış, hava araçları geliştirme kabiliyetinin belli ülkelerin elinden zamanla çıkıyor olacağına işaret etmektedir. Birçok havacılık uzmanı 5.nesil hava araçları son insanlı araçlar olacağını ve gelecekteki hava platformlarının insansız otonom sistemlere dönüşeceğini iddia etmektedir. Bu çalışmada, geçmiş birkaç on yıla ait otonom hava araçları detaylı olarak incelenmiş, ortaya çıkan çerçevede, açık kaynak kodlu özgün bir insansız hava aracı tasarımı geliştirilmiş ve düşük bütçeli bir prototipi inşa edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aviation research conducted by expert scientists and skilled engineers hasenabled this industry to become the mainambassodor of advanced technologies.Day by day, aerial vehicles become a bigger part of our livesas their use become widespread from military to civilian applications.The achievements by amateur researchers give rise to the thought that the monopoly of certain countries over the cabability to develop aerial vehicles is slowly fading away. Many aviation authorities argue that fifth generation aerial vehicles will be the last generation of manned vehicles and the future platforms for the aerial vehicleswill be unmanned systems. In this study,autonomous vehicles of the past few decades have been throughly examined and, within this framework, an open sourcednovel unmanned aerial vehicle design is developed and a low cost prototype is built.