Hızlı okuma teknikleri eğitiminin müzik eğitiminde deşifre becerisine etkisi
Effects of speed reading techniques on sight reading skills in music education
  1. Tez No: 415563
  2. Yazar: MEHMET CAN ÇİFTÇİBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. S. CEM ŞAKTANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Eğitimi, Deşifre Becerisi, Hızlı Okuma Teknikleri, Music, Music Education, Sight Reading Skill, Speed Reading Techniques
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, hızlı okuma teknikleri eğitiminin müzik eğitiminde deşifre becerisine etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Alanyazın araştırması sürecinde hızlı okuma ve deşifre becerisi kavramları göz hareketleri bağlamında incelenmiştir. Araştırmada Öntest Sontest Kontrol Gruplu Model kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan Lisans III ve Lisans IV öğrencilerinden seçilen 40 katılımcı oluşturmuştur. Deney grubundan uygulamada başarısız olan 5 öğrenci araştırma dışında tutulmuş, 5 öğrenci de kontrol grubundan çıkarılarak deney-kontrol grupları eşitlenmiştir. Buna göre araştırma 30 öğrenci ile tamamlanmıştır. Her iki grupta da lisans IV öğrencilerinden 10'ar, lisans III öğrencilerinden ise 5'er katılımcı yer almıştır. Deney ve kontrol gruplarının deşifre becerisi öntest-sontest başarı puanları karma desen ANOVA ile analiz edilmiştir. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan öntest-sontest ölçümlerinde araştırmacı tarafından oluşturulmuş doğrudan gözlem formu kullanılmıştır. Araştırmada deşifre becerisinin ritmik okuma ve piyano çalma boyutlarında ölçümler yapılmıştır. Deney grubuna uygulanan hızlı okuma teknikleri eğitiminin içeriği nota okuma ile ilişkilendirilerek araştırmacı tarafından düzenlenmiştir. Eğitimin içeriği ağırlıklı olarak görme yelpazesi genişletme ve göz ritmi çalışmalarından oluşmuştur. Bunun yanında öğrencilerin olumlu aktarım yapabilmelerine yardımcı olması amacıyla nota ile ilişkilendirilmiş yeni çalışmalar oluşturulmuştur. Bulgular doğrultusunda hızlı okuma teknikleri eğitiminin deşifre becerisine etkisinin parçaların özelliklerine göre değiştiği, parçaların bazılarında deney grubu lehine anlamlı fark olduğu, bazılarında ise iki grup arasında anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Gözün çalınan notadan ileride olması ve notaları blok olarak görmek gibi deşifre sürecinde gerekli olan becerileri geliştirmek için hızlı okuma tekniklerinin faydalı olabileceği görülmüştür. Benzer nitelikli araştırmaların farklı katılımcılar, farklı çalgılar ve farklı özellikleri bulunan parçalarla yapılmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to identify the effect of speed reading techniques training on sight reading skills in music education. In the literature review process, the concepts of speed reading and sight reading skills were analyzed in terms of eye movement analysis. The ?Pretest-Posttest Control-Group Design? was used in the research. The study group was consisted of 40 participants chosen among the Undergraduate III and Undergraduate IV level students from the Music Teaching Program of the Department of Fine Arts Education, Faculty of Education, Mehmet Akif Ersoy University. During the study, 5 unsuccessful students from the test group were excluded from the research, and 5 students were removed from the control group to have equilibrium between the test and control groups. Therefore, the study was completed with 30 students. Each group was consisted of 10 students at the undergraduate IV level, and 5 students at the undergraduate III level. Mixed-Design ANOVA was used to analyze the sight reading skills and pretest-posttest grade points of both the test and control. The 0.05 value was taken as the significance level of the research. Direct observation forms prepared by the researcher were used in the assessment of pretest-posttest results. Rhythmic and piano playing sight reading skills were also assessed. The content of the speed reading techniques training given to the test group were associated to musical note reading and designed by the researcher. Exercise to widen the field of view and eye rhythm studies were the major topics in the training. New types studies associated to musical notes were also designed to help students? positive transfer. Findings show that the effect of speed reading techniques training on sight reading skills depends on the musical pieces: some pieces were significantly different in favor of test group, and some pieces were not significantly different between the groups. According to the findings of this research, speed reading techniques training can be helpful in developing the skills required in sight reading, such as keeping the eye ahead of the note played, and seeing notes in blocks. It is considered that similar studies conducted with different participants, different instruments, and musical pieces that have different characteristics can be useful.