Sağlık çalışanlarında örgüt güvenlik iklimi ve çalışan güvenliği arasındaki illişkinin incelenmesi: Bir alan çalışması
A study on the correlation between safety climate culture and healthcare workers' safety conditions: A field research
  1. Tez No: 415597
  2. Yazar: ASUMAN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları Güvenliği, Güvenlik İklimi, Healthcare Workers' Safety, Safety Climate
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
“Sağlık Çalışanlarında Örgüt Güvenlik İklimi ve Çalışan Güvenliği Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Alan Çalışması”Sağlık Kurumları İşletmeciliği Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2015. Sağlık çalışanlarının, sağlık ve güvenlikle ilgili sorunlarının azaltılabilmesinin, örgüt güvenlik iklimi algısının geliştirilmesiyle mümkün olabileceği noktasından hareketle, araştırma kapsamındaki hastanede çalışanların, örgüt güvenlik iklimi algıları ve uygulamaları ile çalışanların güvenliği arasında bir ilişkinin var olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde genel çerçeve içerisinde konu ile ilişkili kavramlara, ikinci bölümünde güvenlik kültürü ve güvenlik iklimine, üçüncü bölümde Türkiye'de sağlık hizmetlerinin yapısı ve çalışan güvenliğine, son bölümünde ise araştırma ile ilgili analiz ve sonuçlara yer verilmiştir. Araştırma Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi 220 sağlık çalışanı üzerinde yürütülmüştür. Araştırma çalışanlardan sözlü olur alındıktan sonra, güvenlik iklimi kültürü anket formu uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Güvenlik iklimi kültürü anketinin alt ölçeklerinin her biri bir diğeriyle genel olarak orta derecede pozitif ve anlamlı korele bulunmuştur. Tek değişkenli analizlerde iş güvenliği iklimi kültürü faktörlerinden en az biri ile yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, işyerindeki görevi, işyerindeki çalışma süresi, çalışılan birim, iş kazası öyküsü ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
“A Study on the Correlation between Safety Climate Culture and Healthcare Workers' Safety Conditions: A Field Research”, Master's Degree, Ankara-Turkey, 2015 The main aim for this study is to investigate the relationship between organizational safety culture and the workers' safety, because it is believed that the solution for such occupational risks threatening the healthcare workers is only possible by developing a sound safety climate. The first section of the study will define the general framework and terms, whereas the second section will focus on the issues of safety culture and safety climate. The third part will deliver information about the current condition of healthcare service as well as the safety conditions of workers of the sector in Turkey. The study was conducted on 220 participants employed at Hacettepe University Adult Hospital. The contributors are asked to fill out a questionnaire after being asked for verbal consent. All subscale components of safety culture questionnaire was found mediocre positive and correlated. Considering all analyses with one determinant, the safety culture showed parallel with at least one of the factors, which are age, gender, education, position, working hours, departments, and occupational accidents