Tükenmişlik ve örgütsel bağlılığın mesleki bağlılık üzerindeki etkileri: Banka çalışanları üzerinde bir araştırma
The effects of burnout and organizational commi̇ntment on occupational commitment: A study on bank employees
  1. Tez No: 415661
  2. Yazar: ZAFER MEHMET FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERMAN KÜÇÜKALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Örgütsel bağlılık, Mesleki bağlılık, Demografik değişkenler, Burnout, Organizational commitment, Occupational commitment, Demographic variables
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada, banka çalışanlarının tükenmişliklerinin (duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel başarısızlık), örgütsel bağlılıklarının (duygusal bağlılık, devamlılık bağlılılığı, normatif bağlılık) ve demografik özelliklerinin (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, bankacılık sektöründe çalışma süresi, kaç yıldır aynı bankada çalıştıkları, banka türü, bankadaki pozisyon, aylık gelir) mesleki bağlılık (duygusal bağlılık, devam bağlılığı, normatif bağlılık) üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu maksatla Türkiye genelinden 628 banka çalışanından anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Çalışma Giriş bölümü ile başlamıştır. İkinci bölümde araştırmanın değişkenlerini ve kavramlarını içeren bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde anket formuna yönelik işlemler açıklanmakta, verilere yönelik bilgiler, verilerin analizi, yapısal modelin ve hipotezlerin test edilmesi ve testler sonucunda ulaşılan bulgulara bağlı olarak yapılan değerlendirmeler yer almaktadır. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular doğrultusunda değerlendirmeler yapılarak sonuçlar çıkarılmış ve önerilerde bulunulmuştur. Banka çalışanlarının duygusal tükenmişlikleri azaldıkça ve örgütsel bağlılıkları bütün boyutlarıya (duygusal, devamlılık, normatif) arttıkça duygusal mesleki bağlılıkları artmaktadır. Banka çalışanlarının tükenmişlikleri bütün boyutlarıyla (duygusal, duyarsızlaşma, kişisel başarısızlık) azaldıkça ve örgütsel bağlılıkları bütün boyutlarıyla arttıkça normatif mesleki bağlılıkları artmaktadır. Banka çalışanlarının kişisel başarısızlık düzeyi azaldıkça; örgütsel devamlılık bağlılık ve normatif örgütsel bağlılık düzeyi arttıkça mesleki devamlılık bağlılıkları artmaktadır. Demografik özellikler kapsamında; yaş, medeni durum, eğitim durumu, meslekteki hizmet yılı, şimdiki bankadaki hizmet yılı, banka türü değişkenlerine göre banka çalışanlarının mesleki bağlılık düzeyleri farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effects of burnout (emotional exhaustion, depersonalization, reduced personal accomplishment), organizational commitment (affective commitment, continuance commitment, normative commitment) and demographics (gender, age, marital status, educational status, duration of employment in the banking sector, length of working time in the current bank, type of the bank, position in the bank, monthly salary) of the bank employees on occupational commitment. For this purpose, data was collected from 628 bank employees across Turkey by means of a survey. This study begins with and introduction part. In the second part some information related to the variables and concepts of the study are presented. In the third part, the processes pertaining to the survey form are described. Moreover, information related to the data, analysis of the data, testing of structural model and hypothesis are covered. Finally, depending on the findings achieved from these tests, assessments are made. In the fourth part, the results are revealed according to assessment of the findings and recommendations are made. According to the results, while the bank employees' emotional exhaustion decreases and all dimensions of organizational commitment (affective commitment, continuance commitment, normative commitment) increases, emotional occupational commitment increases. While the bank employees' all dimensions of burnout (emotional exhaustion, depersonalization, reduced personal accomplishment) decreases and all dimensions of organizational commitment increases, normative occupational commitment increases. While the bank employees' personal accomplishment level decreases and continuance and normative organizational commitment increases, occupational continuance commitment increases. As to the demographic variable, according to age, marital status, educational status, length of service in the profession, length of working time in the current bank, type of the bank, the level of occupational commitment of the bank employees varies.