Le remords dans Thérèse Raquin de Zola
Zola'nın Therese Raquin'in de pişmanlık
  1. Tez No: 415793
  2. Yazar: FİLİZ DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Natüralizm, cinayet, aşk, ahlaksızlık, ihtiras, intihar, Vicdan azabı, Naturalism, murder, love, immorality, passion, suicide, conscience
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, doğalcılık akımının öncülerinden Zola'nın Thérèse Raquin adlı romanında, vicdan azabı temasını incelemeye çalıştık. Bu romanda tutkularının peşinden koşan ve sonunda vicdan azabıyla kıvranan kahramanların, ruh hallerini göstermeye çalışacağız. Thérèse Raquin, Emile Zola'nın ilk romanıdır. Zola'nın kariyerinin başlangıcını oluşturan psikolojik ve fizyolojik gözlemlerden oluşan bir romandır. Yazar Thérèse Raquin adlı eserinde kalıtım ve çevre etkisini, romana adını veren Thérèse üzerinden anlatır. Babası bir asker, annesi Cezayirli bir kadın olan Thérèse, küçük yaşta öksüz kalır ve halası tarafından, hastalıklı kuzeni Camille ile birlikte büyütülür. Thérèse Cezayirli annesinden gelen genlerden dolayı canlı sağlıklı bir kızdır. Ama hasta kuzeni Camille ile aynı şartlarda büyür. Bu iki karşıt durum, Thérèse'in psikolojisi üzerine etkileri Zola tarafından romanda titizlikle incelenir. Thérèse'in yaşadığı çatışmalara, damarlarında taşıdığı Cezayirli kanı galip gelir. Bir akşam karşılaştığı eşinin arkadaşı Laurent'la tereddüt etmeden bir ilişki yaşamaya başlar. Thérèse' in iç dünyası, tüm hayatı karmakarışık olur. İki âşık mutluluğu Camille'i öldürerek elde edeceklerine inanırlar. Cinayetten sonra, içgüdülerinin ve tensel arzularının peşinde koşan bu iki insan, mutlu olmak yerine acılar içinde kıvranırlar. Birbirlerini suçlarlar. Her gece yatağa girdiklerinde Camille'in cesedinin aralarına yattığını hissederler. Her gece korkunç hayaletler ve karabasanlar görürler. Üç bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde, yazarın yaşamını, eserlerini onun Fransız edebiyatındaki yerini, doğalcılık akımını ve deneysel romanının incelmesini yaptık. İkinci bölümde ise, romandaki önemli karakterlerin özelliklerini yansıtmaya çalıştık. Üçüncü bölümde ise vicdan azabı temasını Camille'in cinayetinden önce ve sonra olarak incelemeye çalıştık. Bu vicdan azabıyla iki yaratığa dönüşen Thérèse ve Laurent'ın daha fazla bu duruma dayanamayarak ölümü tercih etmelerini incelemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to look at the theme of conscience in Thérèse Raquin a novel by Zola who is one of the pioneers of Naturalism. It will be looked at the psychological state of the characters who go after their passions and suffer from guilty conscience at the end. Thérèse Raquin is a novel consisting of psychological and physical observations and forming the beginning of Zola' career. The writer tells the impact of nature and nurture through Thérèse. Thérèse, whose father is a soldier and mother is Algerian, is orphaned at a young age and she is brought up with her diseased cousin Camille by her aunt. Thérèse is a healthy and lively girl due to her mother's genes. However, she grows up under the same conditions with her sick cousin Camille. Effects of these two opposite situations on Thérèse's psychology are examined carefully by Zola in the novel. Thérèse's Algerian side defeat against the conflicts she has. She starts having an affair with her husband's friend Laurent without hesitation when she comes across him one night. The whole life of Thérèse and inner world become mixed up. The lovers believe that they can get the happiness by killing Camille. After the murder, these two people running after their instincts and sensual desires are racked in pain instead of being happy. They blame each other. They feel that Camille's dead body is right there between them whenever they go to bed. They see terrifying ghosts and nightmares every night. In the first part of the study consisting of three sections, writer's life, his works, his importance in French Literature, naturalism and his experimental novel will be examined. In the second part, features of the characters in the novel will be presented. When it comes to the third part, theme of conscience will be discussed as before and after the murder of Camille. How Thérèse and Laurent becoming monsters with this guilty conscience prefer to die as they can't stands this situation any more will be looked at.