Halef el-Bezzâr ve kırâati
  1. Tez No: 415807
  2. Yazar: CAFER YERLİKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kırâat, Kâri, Kurrâ, Halef el-Bezzâr, Usûl, Ferşü'l-Hurûf, Tarîk, Râvi, Recitation, Kâri, Kurrâ, Halef el-Bezzâr, method, Ferşü'l-Hurûf, Tarîk, Râvi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
İlmü'l-kırâat, tefsir ilmi içerisinde çok önemli bir yere sahip olup, kırâatler ve kırâat imamları ise bu ilmin ana konularını oluşturmaktadır. Bu çalışmada, kırâat ilmi ile ilgili genel bilgiler ve kırâat imamlarının onuncusu olan Halefü'l-Âşir'in kırâati araştırılarak, kırâatinin özellikleri ortaya konulmaya çalışılacaktır. Birinci bölümde kırâat'in tanımı, kırâat ilminin konusu, gayesi ve hedefleri belirtildikten sonra, kırâat ilminin tarihi gelişimi ve kırâat imamları hakkında kısaca bilgi verilecektir. İkinci bölümde, İmam Halef'in hayatı, ilmi şahsiyeti ve kırâat ilmindeki yeri anlatılacak, üçüncü bölümde ise İmam Halef'in kırâati, râvileri, tarikleri, senetleri, usûlü, kıraatinin özellikleri ve kırâatte ihtilafların temeli olan, ferşü'l-hurûf kısmı tablolar halinde istifadeye sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
İlmü'l-recitation has a very important place in the exegetics also recitations and recitation İmams are the main subjects of this discipline. In this study there is general knowledge about the recitation science and recitation properties are going to be tried to be revealed by being explored the recitation of Halefü'l-Âşir who is the tenth of recitation İmams. In the first section, short information is going to be given about the definition of recitation, the subject, goals and aims of the recitation science. In the second section İmam Halef's life, scientific personality and place in recitation science are going to be mentioned. In third section, İmam Halef's recitation, râvis, tariks, names of chains, method, characteristics of recitation and ferşü'l-hurûf which is the basis of disputes in recitation are going to be presented as tables so that people can utilize.