Ovidus'un Amores adlı yapıtında rhetorik sanatı öğelerinin kullanımı
Ovid's use of the rhetorical figures in the Amores
- Tez No: 41622
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ÖZAKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
- Anahtar Kelimeler: Amores, Retorik sanat öğeleri, Amores, Rhetorical figures
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Ovidius'un Amores adlı yapıtında rhetorik sanatı öğelerinin kullanımı Ü. Fafo TELATAR Danışman : Doç. Dr. Mehmet ÖZAKTÜRK 1995, 141 + IH sayfa Bu çalışmada Publius Ovidius Naso'nun elegeia şiir türünün geleneksel konularını işlediği Amores adlı yapıtında kullandığı rhetorica sanat öğeleri örneklerle açıklanmıştır. Giriş bölümünde önce rhetorica 'nın kısaca tanımı ve gelişmesi anlatılmış, sonra Ovidius'un rhetorica öğrenciliği sırasında gösterdiği beceri ve başarı konusunda Seneca 'nın Controversiae adlı yapında verdiği bilgiler Türkçeye çevrilerek sunulmuştur. Quintilianus'un İnstitutio Oratoria adlı yapıtında rhetorica sanat öğelerinin kullanımlarıyla ilgili açıklamaları Latinceden Türkçeye çevrilerek verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Quintilianus'un açıklamaları gözönünde tutularak Ovidius'un rhetorica sanat öğelerini nasıl kullandığı Amores adlı yapıtından örneklerle açıklanmıştır. Böylece bu çalışmada ozanın ilk yapıtı Amores'de rhetorica okulunda öğrendiği teknik kuralları ustaca sergilediği gösterilmiştir. Ozanın okul çağında almış olduğu rhetorica eğitiminin, sonradan kamu, siyasal ve hukuk alanında kullanmasa da boşa gitmediği, şiirlerinde bol bol kullanıp yapıtlarına can, güç, renk, etkileyicilik, inandırıcılık gibi birçok özellikler kazandırdığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis Ovid's Use of the Rhetorical Figures in the Amores Ü. Fafo TELATAR Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÖZAKTÜRK 1995, 141 + in pages The purpose of this theses is to throv light on Ovid's use of the rhetorical figures and some of the figures of speech in the Amores, which treats of mainly traditional themes. In the introduction first some necessary information concerning the historical development of the rhetorics both in Greece and Rome has been given, then a passage of Seneca's Controversiae proving Ovid's talent of, tendence to, success in rhetorics and declamation (during his school days) has been given in translation. Also the part of Quintilian's Institutio Oratoria (VIII. 6. 1-47) dealing vith the figures of rhetorics at length has been given in traslations in order to shov the Roman's concept of the subject. The main part of this theses deals vith Ovid's use of the rhetorical figures(in accordance vith information Quintilian gives about the subject) and figures of speech by giving examples as many as possible from the Amores. Finally it is concluded that Ovid veil adopted the rules and techniques of figures of rhetorics, vhich he praticed in his rhetorical school under Porcius Latro and Arellius Fuscus to his earliest poems in Amores; although he did not make use of the rhetorics in public life, his previous study of the rhetorics has not been lost entirely: he embelished his poems viht the figures of rhetorics and speech, thus gave them an air of liveliness, a ting of color, a chain of reasoning and a pover of persuasiveness.