Genetic polymorphism of vitamin D3 metabolising cytochrome p450 (CYPS) enyzmes and risk of ischemic stroke in turkish population
Vi̇tami̇n D3 metaboli̇zmasinda rol alan cytochrome p450 (CYPS) enzi̇mleri̇ni̇n geneti̇k poli̇morfi̇zi̇mleri̇ i̇le türk populasyonunda i̇skemi̇k i̇nme ri̇ski̇ i̇li̇şki̇si̇ni̇n araştirilmasi
  1. Tez No: 416512
  2. Yazar: TUĞÇE ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ADALI, PROF. DR. BİRSEN CAN DEMİRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: CYP24A1, CYP2R1, polimorfizm, vitamin D, iskemik inme, rs927650, rs10741657, SNP, Türk popülasyonu, CYP24A1, CYP2R1, polymorphism, vitamin D, ischemic stroke, rs927650, rs10741657, SNP, Turkish population
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İnme, nörolojik bir hastalık olarak, pıhtı veya beyin içerisindeki damarların patlaması sonucu beyine giden kan akışının durması veya ciddi şekilde azalması olarak tanımlanır. Ateroskleroz damarlarda plak birikiminden dolayı arterlerin sertleşmesidir. Vitamin D eksikliği inmenin oluşmasına katkı sağlayan aterosklerozun patojenezinde önemli bir risk faktörü olarak bilinmektedir. Toplumda inme görülme sıklığı çevresel ve genetik risk faktörlerinden etkilenir. Bu yüzden Vitamin D metabolizmasına katılan enzimlerdeki tek nükleotid polimorfizmleri (SNP) de dahil olmak üzere genetik varyasyonlar bu hastalığa yatkınlığı etkileyebilir. Bu nedenle bu çalışmanın birincil amacı, Vitamin D'yi metabolize eden enzimlerdeki polimorfizmler (sırasıyla CYP24A1 ve CYP2R1 genlerindeki rs927650 ve rs10741657 polimorfizmler) ile iskemik inme ilişkisini incelemektir. Çalışma popülasyonu 256 iskemik inmeli hastadan ve 132 kontrolden oluşmuştur. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, iskemik inmeli hastalarda yüksek tansiyonlu, diyabetli, obez ve sigara içen kişi sayısı anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ayrıca, ortalama trigliserid ve LDL-kolesterol konsantrasyonları da hastalarda kontrol grubundan daha yüksektir. Bununla birlikte HLD-kolesterol kontrol grubundan anlamlı bir şekilde daha düşük görülmüştür. CYP24A1 rs927650 polimorfizmi için, T alel frekansı iskemik inmeli hastalarda ve kontrol grubunda neredeyse aynıydı. CYP2R1 rs10741657 polimorfizmi için, hastalarda G alel frekansı 0.660 olarak bulunmuştur ve kontrol grubu için de bu değer neredeyse aynıydı. Bu çalışma, inmeli hastalar ve kontrol grubu arasında herhangi bir alt grup içerisinde CYP24A1 rs927650 ve CYP2R1 rs10741657 polimorfizmlerinin genotip dağılımlarında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir (bütün P değerleri 0.05'ten küçüktür). CYP24A1 rs927650 tek nükleotid polimorfizmi için yapılan ayrıntılı analizlerde, iskemik inme riskinin, yabanıl tip genotipli diyabetli bireylere göre (eşitsizlik oranı=2.275), T aleli taşıyan diyabetikli bireylerde (eşitsizlik oranı=2.395) yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca mutant ''T'' aleli taşıyan ve sigara kullanan bireylerde iskemik inme riskinin yüksek olduğu görülmüştür (eşitsizlik oranı=3.727). CYP2R1 rs10741657 polimorfizmine bakıldığında, G aleli taşıyan hipertansiyonlu, diyabetik ve obez kişilerde iskemik inme riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür (sırasıyla eşitsizlik oranı=3.419, eşitsizlik oranı=2.804 ve eşitsizlik oranı=4.817). Lojistik regresyon analizinde hipertansiyon, sigara kullanımı, obezite ve kötü huylu kolesterolün inme için önemli tahmin unsurları olduğu, diğer taraftan iyi huylu kolesterolün inme için koruyucu bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. rs927650 CYP24A1 ve rs10741657 CYP2R1 polimorfizimleri ile Türk popülasyonundaki iskemik inme riski arasındaki ilişki bu çalışma ile ilk kez incelenmiştir. Hasta ve kontrol grupları arasında, rs927650 CYP24A1 polimorfiziminde C ve T alel frekanslarına göre ve rs10741657 CYP2R1 polimorfizminde A ve G alel frekanslarına göre anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Stroke, as a neurological disorder, is defined as cessation or severe reduction of blood flow to the brain due to a clot or burst of blood vessel in the brain. Atherosclerosis is the hardening of the arteries due to accumulation of plaques in the vessels. Vitamin D deficiency is known as important risk factor in pathogenesis of atherosclerosis, which contributes to stroke development. Incidence of stroke is affected by environmental and genetic risk factors. So, genetic variations including single nucleotide polymorphisms (SNPs) in enzymes involved in Vitamin D metabolism can affect susceptibility to the development of the disease. Therefore, the primary aim of this study was to investigate the association between polymorphisms of Vitamin D metabolizing enzymes (rs927650 SNP in CYP24A1 and rs10741657 SNP in CYP2R1 genes) and the ischemic stroke risk. The study population was comprised of 256 ischemic stroke patients and 132 control subjects. There was no significant difference between two groups with regards to age and gender. It was found that when compared to control group, number of individuals with hypertension, diabetes, obesity and smoking was significantly higher in the group of ischemic stroke patients. Also, the average concentration of triglyceride and LDL-cholesterol were higher in patients than controls. On the other hand, HDL-cholesterol level was significantly lower than controls. The frequency of risky T allele was almost same among ischemic stroke patients and control group for CYP24A1 rs927650 polymorphism. For CYP2R1 rs10741657 polymorphism, the frequency of risky G allele was found as 0.660 in patients and was nearly the same for controls. The study revealed no significant difference for distribution of genotypes for CYP24A1 rs927650 and CYP2R1 rs10741657 polymorphisms in any subgroups when compared between the stroke patients and controls (all P values were higher than 0.05). Detailed stratification analysis for CYP24A1 rs927650 SNP showed that, risk of having ischemic stroke for diabetic individuals was higher in risky T allele carrying individuals (OR=2.395) when compared with wild type genotype group (OR=2.275). In addition, the risk of smoking-related ischemic stroke was higher in risky T allele carriers (OR= 3.727). For CYP2R1 rs10741657 SNP, the risk of hypertensive, diabetic and obese individuals having ischemic stroke was significantly higher in G allele carriers when compared with wild type group (OR= 3.419, OR= 2.804 and OR= 4.817, respectively). Hypertension, smoking, obesity and LDL-cholesterol were found as significant predictors of ischemic stroke in logistic regression analysis; however it was revealed that HDL-cholesterol had protective effect on stroke. The association between rs927650 of CYP24A1 and rs10741657 of CYP2R1 polymorphisms and ischemic stroke risk in Turkish population was investigated in this study for the first time and it was concluded that there was no significant difference between patient and control groups with regard to C and T allele frequencies in CYP24A1 rs927650 polymorphism and A and G allele frequencies in CYP2R1 rs10741657 polymorphism.