Using computer network simulation programs: Exploration of students' attitude, motivation and learning
Bilgisayar ağı simülasyon programları kullanımı: Öğrencilerin tutum, motivasyon ve öğrenmelerinin incelenmesi
  1. Tez No: 416645
  2. Yazar: HALİL GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER DELİALİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon Tabanlı Öğrenme, Bilgisayar Ağı Simülasyonu Programı, Motivasyon, Tutum, Öğrenme, Simulation-based Learning, Computer Network Simulation Program, Motivation, Attitude, Learning
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada başlangıç düzeyindeki ağ temelleri dersinde kullanılan simülasyon programının öğrencilerin tutumları, motivasyonları ve öğrenmeleri üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma sorusunun cevabını bulmak için nitel bir araştırma yürütülmüştür. Simülasyon programlarının kullanıldığı iki farklı ağ temelleri dersine katılan 12 lisans ve 5 lisansüstü öğrenci ile görüşmeler yürütülmüştür. Veriler derinlemesine analiz edilerek ortak temalar, kavramlar ve ilişkili boyutlar elde edilmiştir. Veri, analizler sonucunda beş tema ve alt kategoriler altında toplanmıştır. Bunlardan iki tanesi tutumla ilgilidir: (1) hedef belirleme: bilgi çağı yeterlilikleri, profesyonel gelişim ve problem çözme yeteneği, (2) öğrenci kaynaklı içsel faktörler: merak ve ilgi. İki tanesi ise motivasyonla ilgilidir: (3) özgüven: görsellik ve örnek uygulamalar, (4) öğrenme odağı: uygulama şansı ve deneme – yanılma. Son tema ise öğrenme ile ilgilidir: (5) derinlemesine öğrenme: somutluk sağlama, uygulayarak öğrenme ve görsellik. Araştırmanın sonucu gösteriyor ki, katılımcılar ağırlıklı olarak bilgisayar ağları konusunda yeterli olmak ve geleceklerini güvence altına alabilecekleri bir iş bulmak gibi kaygılara sahiptir. Buna ek olarak, simülasyon programları her iki ağ temelleri sınıfında da öğrencilerin motivasyonunu arttırıp konunun daha kolay ve etkili şekilde anlaşılmasına yardımcı olmuştur. Son olarak, ağ derslerinde soyut kavramların öğretilmesinde simülasyon kullanımının oldukça uygun bir teknoloji olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore students' attitude, motivation and learning in introductory networking courses where a simulation program was used. Basic qualitative research method was utilized to seek answers to the research question. Data was collected by individual interviews, conducted to 12 undergraduate and 5 graduate students from two different computer network courses on introductory networking concepts where a simulation program was utilized. The interview data was transcribed and analyzed trough formative content analysis to find out the themes and categories. Analysis of data culminated five main themes with categories. Two of the five themes were related to student attitudes; (1) goal setting: information age qualities, professional development and problem solving skills, (2) learner internal factors: curiosity and interest. Other two themes were related to student motivation; (3) Self-confidence: visuality and manuals and (4) locus of control: chance to practice and trial and errors. The last theme was related to learning; (5) deep understanding: providing concreteness, learning by applying and visuality. The result of the study showed that participants were commonly driven by their needs and interests so as to become competent in computer networks and find a job to secure their future. In addition, the simulation programs increased students' motivation and self-confidence in the two classes investigated and helped them learn topics easier and better. The results also indicated that the used simulations were considered quite affordable technology in network course to convey abstract concepts to the students.