Ev tozu akarlarına duyarlı astımlı çocuklarda çevresel kontrol uygulamalarının astım kontrolündeki etkisi
The role of environmental control measures in asthmatic children who are sensitized to house dust mites
- Tez No: 417263
- Danışmanlar: DOÇ. MUTLU YÜKSEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Astım kontrolü, Çevresel kontrol yöntemleri, Chıld, Asthma control, Environmental control measures
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Giriş ve Amaç: Astım, genetik yatkınlık zemini üzerine tetikleyici çevresel faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Günümüz şartlarında genetik zemini değiştirmek mümkün değildir.Astımın ortaya çıkmasına neden olabilecek çevresel risk faktörlerinin eliminasyonu ile astım kontrol altına alınabileceğini düşündük.Bu çalışma ile ev tozu akarlarına duyarlı astımlı çocuklarda çevresel kontrol uygulamalarının astım kontrolündeki etkisini araştırmayı amaçladık. Olgular ve Yöntemler: Bülent Ecevit Üniversitesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji polikliniğine başvuran 7-16 yaş arası 64 astımlı çocuk çalışmaya dahil edildi. Astımlı çocuklarda çevresel kontrol uygulamalarının astım kontrolündeki etkisini değerlendirmek için hastalara 39 sorudan oluşan anket ve 7 sorudan oluşan astım kontrol testi uygulandı. Hastaların 51'inde (%79.6) astım iyikontrol edilmişti.13' ünde(%20.3) ise kötükontroledilmişti. Bulgular: Bizim çalışmamızda astım kontrolünü sağlamak için uygulanan çevresel kontrol yöntemleri ve bazı sosyodemografik özelliklerin astım kontrolündeki etkisine baktık. Anne eğitimi haricinde sosyodemografik özellikleri ve çevresel kontrol uygulamalarını astım kontrolündeki etkisini istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Çalışmaya alınan ev tozu akarlarına duyarlı astımlı çocuklarda hastalığın kontrolündeanne eğitim düzeyi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (p=0. 023). Çalışmaya alınan ev tozu akarlarına duyarlı astımlı çocuklarda hastalığın kontrolündeevde halı bulunup bulunmaması açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=1.000). Çalışmaya alınan ev tozu akarlarına duyarlı astımlı çocuklarda hastalığın kontrolündeçocuğun odasında halı bulunup bulunmaması açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0.136). Çalışmaya alınan ev tozu akarlarına duyarlı astımlı çocuklarda hastalığın kontrolündesigaradan kaçınıp kaçınmama açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0.441). Sonuç: Ev tozu akarlarına duyarlı astımlı hastalarda astımın kontrolündeçevresel kontrol uygulamaları önemle üzerinde durulması gereken bir konudur.Astım kontrolünde başarı çevresel kontrol uygulamalarının hepsininberaber uygulanması ile sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Asthma is a disease which occurs in genetically susceptible individuals who exposed to indoor and outdoor allergens. Today it is impossible to change our genetic code and outdoor conditıons. So we have to eliminate risc factors which plays an important role ensue of asthma. The aim of this study was to investigate the role of environmental control measures in asthmatic children who are sensitized to house dust mites. Method: The sample group of this study consists of 64 children with asthma between the age of 7-16 years who applied to Bulent Ecevit University child allergy and immunology outpatient clinics. To evaluate the role of environmental control measures we did home visits once and measured the humidity of homes. The patients were given a questıonnare form of 39 questions which was about (physical conditions of home, respecting to dustmites, pet allergens, tobacco smoke, cleaning etc.) and an Asthma control questıonnare which of 7 questıons. İn 51 children (%79.6) asthma were good controlled,13 (%20.3) were bad controlled. Findings: in our study we looked the effect of enviromental control measures and some sociodermoghraphic features to control asthma. Except mother education we didn?t find significant correlation between sociodermoghraphic features or environmental control meaures with asthma control. There were significant correlation with asthma control and mother education (p=0.023). Children sensitized to house dust mite there weren?t significant correlation between the gorups to have a carpet at home or not to control asthma.(p=1.000) Also there was no correlation between the groups children who had carpet in their own room with hadn?t (p=0.136). We didn?t find significant correlation between avoidance of tobacco smoke and asthma control scores (p=0.441). Results: Environmental control measures to control asthma in children who sensitized to house dust mites is a significant issue to think about. Succesfull asthma control and preventıon needs a comprehensive approach including education, cleaning, housing features and maintaining these practices.