6.S modellemesi̇ i̇le i̇ş sağlığı ve güvenli̇ği̇ kültürünün oluşturulması
With the modelling of 6S create occupational health and safety culture
- Tez No: 417275
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı Güvenliği Kültürü, Kaza Sıklık Oranı, Kaza Ağırlık Oranı, Kayıp Günlü Kaza Sayısı, Safety Culture, Accident Frequency Rate, Accident Severity Rate, Lost Time Injury
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi için, geçmişten günümüze pek çok yasal düzenlemeler yapılmış ancak yapılan bu düzenlemelerin çok fazla başarıya ulaşmadığı, istatistiklerinden anlaşılmıştır. Bu yüzdendir ki iş kazalarının önlenmesinde çalışanların davranışlarının düzenleyicisi kabul edilen“kültür”çok önemlidir. Güvenlik kültürüne sahip çalışanların olması davranış kaynaklı kazaların olmasını büyük ölçüde önleyebilecektir. Güvenlik kültürünü oluşturabilmek için; öncelikle iş yerinin bütününde çalışanlar kendilerini güvende hissetmeleri, yaptıkları işlerde sistemin onları koruduğunu düşünmeleri ve çalıştıkları ortamda herkesin güvenlik kültürüne sahip çalışanlar olduğunu görmeleri gerekmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde güvenlik kültürü tek başına yeterli değildir. Yüksekte çalışma yapılacak ise emniyet kemeri giyilmeden yükseğe çıkarak çalışma yapmak güvensiz davranıştır. Fakat çalışanın emniyet kemeri giydikten sonra onu bağlayabileceği bir yer olmadığı zaman çalışanın emniyet kemeri giymesinin bir anlamı olmayacaktır. Bütün şartlar oluşturulduktan sonra emniyet kemeri giymeden çalışan kişi güvensiz davranmış demektir. Bu örnekte de anlatıldığı gibi güvenlik kültürüne sahip çalışanların olmasının yanı sıra çalışma ortamında da güvenli olması gerekmektedir. İş kazaları ve meslek hastalıklarının tamamen ortadan kaldırılması için çalışma ortamının şartlarını düzeltmek ve iş yerinde çalışanları güvenlik kültürüne sahip hale getirmek önemlidir. Bu çalışmadaki 6.S modellemesinin temelinde; çalışma ortamında durumsal ve davranışsal olarak denetleme yapılması, bu denetlemeler sonucunda iş kazası ve meslek hastalığına sebep olacak durumların ortadan kaldırılması ile çalışanların güvensiz davranış gösterdikleri çalışma biçimlerini tespit ederek güvenlik kültürü oluşturulması için çözüm bulunması vardır. Peter Drucker'a ait eski bir iş atasözü“Ölçemediğiniz şeyi yönetemezsiniz”ifadesinde anlatıldığı gibi ölçemediğimiz şeyleri yönetmeye çalışmak çok ciddi zaman kayıplarına sebep olmakla birlikte, ulaşılmak istenen hedefede tam anlamıyla ulaşılmasını zorlaştırmaktadır. 6.S modellemesi sayesinde işyeri içindeki davranışsal ve durumsal uygunsuzluklar tespit edilecek, sayısal veriler haline dönüştürülecek, uygunsuzlukların giderilmesi için tüm çalışanlar ile birlikte hareket edilecektir. Elde edilen veriler neticesinde bölümlerin puanlanıyor olması, insandaki önemli olma hissiyatı ve birinci olma içgüdüsü ile birleştirilerek, iş güvenliği kültürünün yani güvenlik kültürünün en hızlı şekilde oluşmasına, iş güvenliği kültürü oluşurken de tespit edilen uygunsuzluklar neticesinde işyerinin de güvenli bir hale gelmesine sebep olacaktır. Sonuç olarak iş kazası ve meslek hastalıklarının ortadan kaldırılması hedefine ulaşılması amacıyla 6.S modellemesi oluşturulmuş ve uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
From the past to the present make lots of legal regulations to prevent of work accidents and occupational diseases, but this is not too much of the success of the editing, it was understood from the statistics. That is why the behavior of the employees work in the prevention of accidents from their culture is very important. Employees' safety culture has to prevent accidents which induced behaviors . In order to create a safety culture; primarily working in the whole of the workplace and feel safe, in their work systems that protect them and see that we are thinking about working with everyone's safety culture in their working environment is required. The prevention of occupational accidents and occupational diseases safety culture alone is not enough. The high work to be done is to work unsafe behavior; taking high without wearing a full body harmless belt. But after wearing a full body harmless belts when the employees have not a place where it will not have a correct connection employees to wear safety belts. After all the conditions created people who work without wearing a full body harmless belt is already acting insecure. This example, as well as the working environment of employees that have safety culture as described must be safety. To completely eliminate occupational accidents and occupational diseases to improve the conditions of the working environment and workplace safety culture with employees is very important.“6S”on the basis of modeling in this study; the oversight as situational and behavioral in the work environment, has a solution for forming a result of accidents at work and occupational to cause the disease status of the employees and the elimination by identifying the work as they show unsafe behavior safety culture, that's cause being a safety culture behaviors. Peter Drucker, belonging to an old business adage“You cannot manage what you do not measure”work to rule measures cannot things as described in the statement, but caused very serious time losses, to be achieved it is difficult to achieve fully the desired objective. 6S will be determined through modeling, behavioral and situational conformities in the workplace, to be converted into digital data, together with all employees will be moving to the elimination of non-compliance. The data obtained are to be part of the graded result, combined with the sense of being important in people and instinct to be first, safety culture, namely the formation of the fastest way of safety culture, safety culture of the non-compliance result of career is detected formed will lead to becoming a safe in the workplace. Consequently, to reach the goal of eliminating occupational accidents and occupational diseases was created“ 6S”modeling and applied.