Plateletten fakir tavşan plazması ile sulandırılmış botulinum a toksininin biyoyararlanım üzerine etkisi
The effect of the platelet poor rabbit plasma supplemented botulinum A toxin to biologic efficacy
  1. Tez No: 417323
  2. Yazar: SERHAT ŞİBAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL FINDIKÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Botulinum toksin, Albumin, Trombosit Fakir Plazma, Botulinum toxin, Albumin, Platelet Poor Plasma
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Otolog kanın santrifüj işlemlerinden geçirilmesiyle elde edilen Trombositten Fakir Plazma (TFP) yüksek oranda albumin içermektedir. Botulinum A Toksini (BTxA) sinir kas kavşağında SNAP-25 proteinini kırarak asetilkolin salınımını engelleyen nörotoksindir. Çalışmanın amacı BTxA'nın saf albumin ve/veya TFP ile sulandırılmasının toksin biyoyararlanımı üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada 24 adet Yeni Zelanda tipi tavşan kullanıldı. Tavşan Anterior Aurikuler kas (AAK) modelinde çalışıldı. Denekler 4 gruba ayrıldı ve sağ kulak AAK içine farklı sulandırma yöntemleri ile hazırlanmış BTxA enjekte edildi. Grup I'deki deneklere 2.5U serum fizyolojik (SF) ile sulandırılmış BTxA, Grup II'deki deneklere saf tavşan albumini ile sulandırılmış BTxA, Grup III'deki deneklere otolog TFP ile sulandırılmış BTxA enjekte edildi. Grup IV ise kontrol grubu olarak tasarlandı ve SF enjekte edildi. Uygulamalar öncesi deneklerin kulaklarının fotografik kaydı ve elektronöromyografik (ENMG) incelemesi yapıldı ardından tüm gruplarda enjeksiyonlar gerçekleştirildi. Uygulamalar sonrası 2, 6 ve 12. haftalarda görsel ve ENMG değerlendirmeleri tekrarlandı. 2. haftada Grup II'de medyan amplitüd düzeylerinde diğer gruplara göre istatistiksel anlamlı düşüş saptandı. 6. haftada Grup I'de medyan amplitüd düzeylerinde diğer gruplara göre istatistiksel anlamlı düşüklük saptandı. 12. haftada tüm gruplarda anlamlı fark bulunamadı. Saf albumin ile BTxA'yı sulandırmanın, başlangıçta SF veya TFP ile sulandırmaya kıyasla daha kuvvetli paralizi oluşturduğu görüldü ancak SF ile sulandırmanın ilerleyen haftalarda diğer sulandırmalara kıyasla paraliziyi daha iyi idame ettirdiği görüldü. TFP içindeki rezidü trombositlerin toksin nötralizasyonunda etkili olabileceği düşünüldü. Albuminin aksonal tomurcuklanma üzerindeki etkilerini araştıracak çalışmalar planlandı. Plastik cerrahi uygulamalarında toksinin albumin ve/veya TFP ile sulandırılması uygun bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Platelet poor plasma (PPP) which is obtained with centrifugation of autologous blood, contains high levels of albumin. Botulinum A Toxin (BTxA) is a neurotoxin which cleaves SNAP-25 protein and prevents acetylcholine release to neuromuscular junction. Aim of this study is to investigate alteration on biological efficacyof BTxA when it is diluted with albumin orPPP. Anterior auricular muscle (AAM) model was used in twenty-four New Zealand rabbits which were divided into 4 groups. Right AAM was injected in all groups. In Group I dilution of toxin with normal saline was done and injection was performed in a dose of 2.5 U. In Group II toxin dilution was done with lyophilized rabbit serum albumin and in Group III with each rabbit's own PPP. Group IV was designed as control group and only normal saline was injected. Photographic documentation and electrophysiological studies were performed in all groups before injection. Median amplitudes were lower in Group II when compared with other groups at the 2nd week and this difference was statistically significant. At the 6th week Group I had lower median amplitudes according to other groups and this finding was statistically significant. At the 12th week there was no statistically significant difference in visual and electrophysiological findings between groups. Toxin diluted with pure albumin caused stronger paralysis initially when compared with saline and PPP dilution however saline dilution maintained better paralytic effect later on. Residual thrombocytes in PPP could be primary cause of toxin neutralization. Pure albumin could cause axonal sprouting at neuromuscular junction and future researches have beenplanned on this subject. BTxA dilution with albumin or PPP was found to be inappropriate for routine daily practice in plastic surgery.