Sulu sarımsak ekstresinin deneysel sepsis modelinde böbrek hasarı üzerine etkisi
The effect of diluted garlic extracted on kidney damage in experimental model of sepsis
- Tez No: 417375
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞBA AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Böbrek, Sulu sarımsak ekstresi, Oksidatif stres, Doku faktörü, Sepsis, Kidney, Aqueous garlic extract, Oxidative stres, Tissue factor
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Sepsis; organizmanın patojenlere veya onların salgıladığı maddelere karşı verdiği sistemik inflamatuvarbir yanıttır. Bu çalışmada sıçanlarda deneysel olarak oluşturulan sepsis modelinde sulu sarımsak ekstresinin böbrek üzerine etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda sıçanlar; kontrol, sepsis, sepsis+sarımsak ve sepsis+ ön uygulamalı sarımsak olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Sepsis oluşumundan 12 saat sonra bütün gruplardaki sıçanlar dekapite edilerek, kan örnekleri ve böbrek dokuları alınmıştır. Böbrek dokusunda total protein, glutatyon, lipid peroksidasyonu, doku faktörü aktivitesi, katalaz aktivitesi, süperoksit dismutaz aktivitesi, miyelo peroksidaz aktivitesi, siyalik asit ve glutatyon-s-transferaz aktivitesi tayin edilirken, kanda, tam kan sayımı, protrombin zamanı, aktive kısmi tromboplastin zamanı, fibrinojen tayini ve D-dimer tayin edilmiştir. Bulgular: CLP yöntemi ile oluşturulan deneysel sepsis modelinde ön uygulamalı sulu sarımsak ekstresi, böbrek dokusunda sepsis sonrasında bozulan oksidan-antioksidan dengesini GSH'ı arttırarak ve MDA'yı azaltarak düzeltmiştir. Tek doz uygulanan sulu sarımsak ekstrinin ise birçok parametrede etkili olmadığı belirlenmiştir. Sonuç: Sulu sarımsak ekstresi kullanımının yeni sepsis tedavi yöntemleri geliştirilirken oksidan-antioksidan dengesi açısından dikkatte alınması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Sepsis is a systemic inflammatory response of the organism against pathogens or the substances secreted by pathogens. In this study, the effect of aqueous garlic extracton kidney in experimental sepsis modelwas investigated. Materials and Method: In the present study, rats were divided into four groups as; control, sepsis, sepsis+garlic and sepsis+pre-applied garlic. 12 hour after the sepsis induction rats were decapitated and blood samples and kidney tissues were taken. Total protein, lipid peroxidation, tissue factor activity, catalase activity, superoxide dismutase activity, myeloperoxidase activity, sialic acid level and glutathione peroxidase activity were determined in kidney tissue. In blood, whole blood count, prothrombin time, activated partial thromboplastin time, fibrinogen level and d-dimer was measured. Results: Pre-applied aqueous garlic extract improved the impaired oxidant-antioxidant balance by increasing glutathione level and decreasing malondialdehyde level in CLP induced experimantal sepsis model. It is determined that single dose aqueous garlic extract was ineffective in many parameters. Conclusion: We think that aqueous garlic extract usage should be considered in developing new sepsis treatment strategies in terms of oxidant and antioxidant balance.