50 GR glukoz tarama testi yüksekliği olan gebelerde 100 GR glukoz tolerans testi ile insulinogenik indeksin karşılaştırılması
Comparison of insulinogenic i̇ndeks wi̇th 100G GTT in pregnant women who has an abnormal glucose challenge test
  1. Tez No: 417495
  2. Yazar: AYŞEGÜL ALKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: gestasyonel diabetes mellitus, insülinogenik indeks, açlık kan şekeri, açlık insülin, oral glikoz tolerans testi, gestational diabetes mellitus, insulinogenic indeks, fasting blood glucose, fasting insulin, oral glucose tolerance test
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
AMAÇ: 50 gr GCT>130 mg/dL olan hastalarda 100gr OGTT ile insulinogenik indeks karşılaştırılarak insülinogenik indeksin GDM ve insülin ihtiyacının prediksiyonundaki başarısını saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Ankara Üniversitsi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gebe Polikiliniğine Mart 2014- Eylül 2015 tarihinde başvuran 24-28. haftalarında rutin 50gr GCT'si >130mg/dL olarak saptanan gebeler çalışmaya dahil edilmiştir. Bu gebelerin 100gr OGTT sonuçları ile insülinogenik indeksleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 207 gebenin 43'üne C&C kriterlerine göre 100gr OGTT ile GDM tanısı konmuş 141'nin OGTT si normal gelmiştir. Bu hastalar karşılaştırıldığında, GDM grubunda anlamlı olarak IGI daha düşük çıkmıştır. Yapılan ROC analizi ile %69.8 duyarlılık ve %63.8 özgüllüklle eşik değer 0.837 olarak saptanmıştır. Sonuçlar: GDM tanısı için insülinogenik indeksten faydalanılabilir. İnsülin tedavisinin prediksiyonundaki başarısını gösterebilmek içinse daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim of study: 100g GTT was compared with insulinogenic indeks of pregnant women who had an abnormal GCT to evaluate the performance of IGI in predicting GDM and insulin requirement. Material and Methods:Pregnant women attending Ankara University School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, obstetrics outpatient unit between March 2014- September 2015 with a GCT>130 mg/dLwere included in this study. 100g GTT and insulinogenic indices of this pregnant women were evaluated. Results: 43 of the 207 pregnant women werediagnosed with GDM according to C&C criteria and 141 had normal GTT results. When the two groups were compared, GDM group had lowerIGI results. According to the ROC analysis the cut-off was 0.837 with a specifity of 63.8% and a sensitivity of 69.8% for insulinogenic indeks. Conclusion: Insulinogenic indeks can be used for the diagnosis of GDM. But we need more studies for the prediction of insulin requirement.