Subsolid nodüllerin cerrahi yönetimi
Management of subsolid nodules
- Tez No: 417509
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. CABİR YÜKSEL
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Akciğer adenokarsinomu, subsolid nodüller, plevral çekinti, hava bronkogramı, tümör kaybolma oranı, Lung adenocarcinoma, subsolid nodules, pleural retraction, air bronchogram, tumor disappearance rate (TDR)
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Subsolid Nodüllerin Cerrahi Yönetimi Subsolid pulmoner nodüller ve ilişkili olduğu erken evre adenokanserler tüm dünyada artan görülme sıklığı ile önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle yenilenen adenokarsinom patolojik sınıflaması ve buna bağlı prognostik faktörler yoğun şekilde araştırılmaktadır. Bu çalışmada A.Ü.T.F. Göğüs Cerrahisi AD'da Ocak 2007-Aralık 2015 tarihlerinde Evre I akciğer adenokanseri nedeniyle opere edilen 165 hasta ve bu hastalardan rezeke edilen 187 nodül çalışmaya dahil edilmiştir. Klinik, radyolojik ve patolojik veriler geriye dönük şekilde değerlendirildi, nüks ve sağkalım üzerindeki etkileri Kaplan-Meier ve Cox regresyon analizi ile incelendi. Hastaların 114'ü (%69) erkek , 51'i (%31) kadın, yaş aralığı 29-82, yaş ortalaması 64,9'du. Sağkalım açısından nüks (p:0,000), önceden tedavi edilmiş tümörü olmak (p:0,034), plevral çekinti varlığı (p:0,032) ve cerrahi sınır pozitifliği (p:0,039) anlamlı bulundu. Nüks açısından tümör odak sayısı (p:0,038) ve TKO < %25 (p:0,016), ikinci primer tümör açısından yaş (p:0,013), hava bronkogramı (p:0,000), patolojik boyut (p:0,049) arasında anlamlı ilişki bulundu. Çok değişkenli analizlerde cerrahi sınır pozitifliği (p:0,002) ve nüks (p:0,002) sağkalım için, hava bronkogramı (p:0,006) ve yaş (p:0,045) ise ikinci primer tümör gelişimi için anlamlı bulundu. Subsolid nodüllerde uygulanan wedge rezeksiyonun hastalıksız sağkalımı olumsuz yönde etkilediği tespit edildi (p:0,02). Sonuç olarak yeni akciğer adenokanser sınıflaması, subsolid nodül gruplaması, multifokalite çalışmamızda prognostik faktörler olarak bulunmamıştır. Buna göre prognoz tayininde, cerrahi tedavi kararlarında plevral çekinti, tümör kaybolma oranı gibi objektif radyolojik kriterler daha etkin biçimde kullanılabilir, çoklu nodüller senkron tümörler gibi tedavi edilebilir ve wedge rezeksiyon yapılan subsolid nodüllerde lenf nodu örneklemesi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Management of Subsolid Nodules subsolid nodules and related early stage pulmonary adenocarcinomas are great health problem with the increasing number. Specifically the new adenocarcinoma classification and associated prognostic factors are being studied intensely. In this study we retrospectively examined clinical, radiological and pathological datas of 187 stage I pulmonary adenocarcinoma resected from 165 patients in Ankara University Medicine Faculty Thoracic Surgery Department between January 2007 and December 2015 and analyzed prognostic factors affecting recurrence and survival with Kaplan-Meier and Cox regressional analysis tests. 114 (%69) patients were man and 51 (%31) were woman. Range of patients age was 29-82 years and mean of age 64,9. For overall survival, recurrence (p:0,000), having tumors treated earlier (p:0,034), pleural retraction (p:0,032) and positive surgical margin (p:0,039) were statistically significant poor prognostic factors. For recurrence tumor focus number (p:0,038) ve TDR < %25 (p:0,016), for second primary lung tumors age (p:0,013), air bronchogram (p:0,000), pathological diameter (p:0,049) were correlated with poor prognosis. On multivariate analysis positive surgical margin (p:0,002) and recurrence (p:0,002) for overall survival, air bronchogram (p:0,006) and age (p:0,045) for second primary lung tumors was independent pronostic factors. Wedge resection for subsolid lung tumors was a poor prognostic factor on disease free ssurvival (p:0,02) The new adenocarcinoma classification, subsolid nodule groups and multifocal primary tumors were not prognostic factors in our study. For this reason while estimating prognoses and making decision on the surgical procedure, such objective criteria as pleural retraction and tumor disappearance rate may be used more effectively, multifocal tumors can be treated like synchronous tumors and lymph node dissection is mandatory for also subsolid lung tumors treated with wedge resection.