Adana ili Karaisalı ilçesi halk kültüründe halk inançları, bayramlar ve törenler
People's beliefs festivals and ceremonies of Karaisali town in Adana
  1. Tez No: 417562
  2. Yazar: OSMAN GÖÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ARTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Karaisalı, halk inançları, kutsal aylar, bayramlar, törenler, Karaisalı, folk beliefs, holy months, festivals, rituals
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 513
Özet
Bu çalışmada Adana ilinin Karaisalı ilçesindeki halk inançları, bayramlar ve törenler konuları incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde çalışma alanyla ilgili genel bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Karaisalı halkının geçiş dönemleri (doğum-evlenme-ölüm) ve günlük hayatın her aşamasında yer alan halk inançları incelenmiştir. Bu bölümde yer alan başlıklar, yazılı kaynaklardan edinilen bilgilerin verilmesinden sonra ilçedeki sözlü kaynaklardan derlenen bilgilerin eski Türk inançları ile ilişkileri tespit edilmeye çalışılmış ve başlıklar sonrası değerlendirmeler yapılmıştır. Üçüncü bölümde Karaisalı halk kültüründe kandiller, kutsal aylar, dini ve milli bayramlar, törenlerle ilgili kutlamalar ve bunlarla ilgili halk inançları konularına yer verilmiştir. İkinci bölümde de başlıklar sonrası yazılı kaynaklardan edinilen bilgiler verilip sözlü kaynaklardan derlenen bilgilere göre adet uygulamalar ve inanışlar inanca göre değerlendirilmiştir. Çalışmanın dördüncü kısmında yerel kelimeleri kapsayan bir sözlük hazırlanmıştır. Çalışmanın sonunda Karaisalı halk inançlarında İslamiyet öncesi Türk inançlarının İslami renge bürünüp günümüzde devam ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, in the district of Adana Karaisalı folk beliefs, festivals and ceremonies were investigated. In the first part of the study were given general information about the study area. In the second part of the study of the people of Karaisalı transition period (birth-marriage-death) involved in every step of daily life and folk beliefs were examined. This section includes the following topics, from the sources of the information obtained after administration of oral sources, information gathered in the town's former relations with Turkey tried to determine beliefs and evaluations were made after the title. In the third part, Karaisalı folk culture; candles, holy months, religious and national festivals, celebrations and ceremonies related to folk beliefs related topics are included. In the second part of the title after the written sources of information compiled from information gathered from oral sources, according to whether units are evaluated by faith practices and beliefs. In the fourth section of the study, a dictionary has been prepared including local words. At the end of the study Karaisalı folk beliefs of the Islamic faith in the pre-Islamic Turks color was seen covering up continues today.