İmamzâde Ahmed. b. Muhammed b. İbrahim el-Eyyûbî'nin Vâcibu'l-Hıfz adlı eseri: Tahkik, tercüme ve değerlendirme
The book Waji̇b al-Hifz by İmamzâde Ahmad b. Muhammed b. İbrahim al-Ayyûbî: Critical edition, translation and evaluation
- Tez No: 417574
- Danışmanlar: PROF. DR. NASİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Ġmamzâde, Vâcibu‟l-Hıfz, tahkik, el yazma, Ġmamzâde, Wajib al-Hıfz, investigation, hand written
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Yargılama Hukuku alanında mahkemeler tarafından davalılara gönderilen celpnameler hukukun işlerliği ve adaletin tesisi bakımından önemli bir yere sahiptir. Özellikle de, açılan davalarla bir ilgisi varmış gibi görünen ancak hakikatte duruşmalarda hazır bulunmalarının mahkemenin vereceği karara olumlu ya da olumsuz herhangi bir etkisinin olmayacağı üçüncü şahısların gereksiz yere mahkemelerde meşgul edilmemeleri dikkat edilmesi gereken bir konudur. Yapmış olduğumuz bu çalışma, Hanefi mezhebi kaynaklarına dayanılarak yazılmış olup mahkemelerde davacı ve davalı dışındaki üçüncü şahısların hangi durumlarda duruşmalara katılmaları gerektiği konusunu ele alan, İmamzâde Ahmed b. Muhammed b. İbrahim el-Eyyûbî'nin Vâcibu'l-Hıfz adlı risalesinin tahkik, tercüme ve değerlendirilmesini ihtiva etmektedir. Çalışmamız dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölüm giriş, tezin konusu ve kapsamı, tezin amacı, araştırmada izlenen metot ve teknikler hakkındadır. İkinci bölümde müellif İmamzâde'nin hayatı, eserin adı ve müellife aidiyeti, nüshaların tanıtımı ve tahkikte izlenen metot, eserde atıf yapılan kaynak kitaplar ve kullanılan rumuzlar anlatılmıştır. Üçüncü bölümde eserin tahkikli metni yer almaktadır. Dördüncü bölümde metnin tercümesi yapılmıştır. Ardından, değerlendirme ve sonuç yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This citation of courts has important roles on judicial law for better function of law an for justice. Especially, third parties who have not role positively or negatively are important not to be called courts. This study, consists of translation and evaluation of Wajib al-Hıfz pamphlet written by İmamzâde Ahmad b. Muhammed b. Ibrâhîm al-Ayyûbî in accordance with Hanafi sect's third parties role in courts without defendant and litigant. This study consist of four section. The first section is related to subject of thesis, scope, purpose, methods and thecniques. The second section contains life of İmamzâde author of pamphlet, description of sections, research methods and sources. The third section consist of researe the text. The four section consist of translation of the text and evaluation and conclusion.