7. sınıf öğrencilerinin çokgenlerde ve özel dörtgenlerde yaptıkları kavram yanılgılarının incelenmesi
Analysing the misconceptions that students have about polygon and special quadrilaterals
  1. Tez No: 417603
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel dörtgenler, çokgenler, kavram yanılgısı, geometri, Special quadrilaterals, polygons, misconceptions, geometry
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin çokgenler ve özel dörtgenler konularında yaptıkları kavram yanılgılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemine göre veriler elde edilmiştir. Araştırma, Gaziantep ilindeki beş farklı okulda 7.sınıfa devam eden 229 (124 kız ve 105 erkek) öğrenci ve sekiz farklı matematik öğretmeniyle yapılmıştır. Araştırmanın nicel verileri, araştırmacı tarafından gerekli literatür incelenerek oluşturulan teşhis testi kullanılarak elde edilmiştir. Öğrencilere uygulanan bu teşhis testindeki sorular kazanımlara (alt problemlere) göre yeterli sayıda hazırlanmıştır. Ayrıca, öğretmen görüşleri alınmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, t testi ve tek yönlü ANOVA testi SPSS 17.0 (Statistical Package For the Social Science) paket programıyla kullanılmıştır. Ayrıca hata türlerinin ve kavram yanılgılarının belirlenmesi, ilgili literatürden yararlanılarak betimsel analiz uygulanmıştır. Nitel verilerin analizi için temalar, kodlar ve alt kodlar oluşturularak içerik analizi yöntemi ile öğretmenlerin görüşleri irdelenmiştir. Araştırmanın sonuca göre, öğrencilerin çokgenler ve özel dörtgenler konularında bazı kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Nitel görüşmelerden, öğrencilerin yaptıkları kavram yanılgılarının nedenleri ve bu yanılgıları ortadan kaldırmak için önerilere ulaşılmıştır. Bu doğrultuda; öğrencilerin yaptıkları kavram yanılgılarının ortadan kaldırılabilmesi için, farklı yöntem ve tekniklerin uygulanmasının yanında, öğrencilere prototip şekiller dışında örnekler verilmesi ve hiyerarşik ders anlatım şekliyle ders işlenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine 7th grade students' misconceptions that they did on the topics of polygons and special quadrilaterals. The data was collected and analysed by using mix method design in which elements of qualitative and quantitative research approaches are combined in a single study. The study was conducted in 5 different schools of Gaziantep and the data consists of 229 students (124 girls, 105 boys) who are in the 7th grade and 8 Mathematics teachers. In the quantitative method part, the data was collected by using diagnostic test which was formed by examining the related literature. Questionnaire of the diagnostic test were prepared by considering the acquisitions (sub problems). Teachers were asked their opinion about the questions as well. In the quantitative part, descriptive statistics, T test and one-way ANOVA test were applied by using the SPSS 17.0 (Statistical Package for the Social Science) package software. In addition, in order to determine error types and misconceptions, descriptive analysis was applied by making use of the related literature. In the qualitative part, in order to examine the teachers' beliefs, a content analysis technique was applied by creating codes, sub-codes and themes. The results indicate that the students have some misconceptions about polygons and special quadrilaterals. Qualitative data provides the reasons of students' misconceptions and the suggestions to eliminate them. Consequently, it is suggested that in order to eliminate the students' misconceptions different methods and techniques should be used in addition to giving examples except from the prototype shapes and doing a lesson with hierarchical teaching method.