Uluslararası Muhasebe Standartlarına göre konsolidasyon ve bir uygulama
Consolidation according to International Accounting Standards and an application
  1. Tez No: 417667
  2. Yazar: ESRA TAŞPUNAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konsolidasyon, Konsolide Finansal Tablolar, Kontrol, UFRS 10
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Uluslararası yatırımların arttığı, şirket birleşmelerinin yoğunlaştığı günümüzde, muhasebe uygulamalarında tek düzen sağlanması hem uygulayıcılar açısından hem de finansal tablo kullanıcıları açısından çok önemlidir. Bunun sonucunda finansal ve faaliyet durumunun doğru ve güvenilir bir biçimde sunulması önemli hale gelmiştir. Bunun için bireysel finansal tabloların yanında konsolide finansal tabloların düzenlenmesi gerekmektedir. Finansal Tablolar, şirketlerin finansal durumu ve faaliyet sonuçları hakkında gerçeğe uygun ve güvenilir bilgi verilmesini sağlamak amacıyla düzenlenirler. Finansal tablolar kavramı içinde yer alan konsolide finansal tablolar da aynı amacı gerçekleştirmek için düzenlenirler. Konsolidasyon, literatürde konsolide finansal tablolar olarak da bilinmektedir. Konsolide finansal tablolar, bir grubun finansal tablolarının tek bir işletme gibi sunulduğu finansal tablolardır. 2005 yılı itibariyle, Avrupa Birliği sınırları içerisinde olan, borsaya kayıtlı şirketlerin, konsolide finansal tablolarını uluslar arası muhasebe standartlarına göre hazırlaması zorunluluğu getirilmiştir. Konsolidasyon ile ilgili çeşitli kurumlar tarafından düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kurumlar içinde en önemlisi Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB)' dur. İşletmeler risklerini dağıtmak, karlılığını artırmak, diğer işletmelerin yönetimine katılmak gibi amaçlarla sermaye yatırımları yapmaktadır. Bu yatırımların en yaygınlarından birisi iştirak yatırımlarıdır. Bir iştirak yatırımında; yatırımcı işletme ve iştirakin finansal tabloları düzenlemesi, iştirak değerinin yatırımcının finansal tablosunda gösterilmesi, iştirakten gelen kar veya zarar paylarının yatırımcı tarafından kaydedilmesi gibi konularda birçok sorun çıkmaktadır. İştiraklere yapılan yatırımların muhasebeleştirilmesini TMS 28 İştiraklerdeki ve İş Ortaklıklarındaki Yatırımlar standardı düzenlemektedir. Bu çalışmanın amacı; iştiraklere yapılan yatırımların TMS 28 Standardı açısından nasıl muhasebeleştirileceğini açıklayarak standardın getirdiği yeniliklerden kaynaklanan vergi etkilerinin muhasebeleştirilmesini yapmaktır. Bu çalışmada IASB tarafından yayınlanmış olan UFRS 10“Konsolide Finansal Tablolar”ile eski düzenleme olan UMS 27“Konsolide ve Bireysel Finansal Tablolar”arasındaki temel farklılıklar incelenmiştir. Ayrıca UFRS 10'a göre konsolidasyon ilkeleri ve bazı özellikli konular örnekler yardımıyla açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, international investments and mergers are increased. So it's very important to have common accounting standards, for financial statement user and applicators. As a result, the financial and operating position of group enterprise (related parties) has become important to provide accurate and reliable information. For this purpose, the consolidated financial statements should be prepared together with the individual financial statements. Financial Statements of the companies are organized for his purpose of ensuring the provision of truthful and reliable information about financial position and results of operations. The concept of the financial statements included in the consolidated financial statements are organized to accomplish the same goal. Consolidation, in the literature, is also known as the consolidated financial statements. Consolidated financial statements are the financial statements of a group presented as a single business. By the year 2005, the European Union companies listed in the stock exchanges, will have to prepare consolidated financial statements in accordance with international accounting standards. Various institutions have regulations related to the prorating of consolidation. The most important institution is the International accounting Standards Board. (IASB) Business make capital investments for some objectives such as spreading the risks, increasing the investments is associate investment. In an associate investment, various problems arise in the context of some issues such as the preparation of financial statements by investor and associate, the presentation of associate value in the investor's financial statement and the recording the shares of investor's profit or loss by the investors. Accounting for investments towards the associates are arranged by TAS 28 Investments in Associates and joint Ventures Standards. The purpose of this study is to explain ow the accounting for investments towards the associates become recognition in TAS 28 Standard and then to do accounting of the tax effects which stem from the reforms of these standards. In this study, we examined the main differences between IFRS 10“Consolidated Financial Statements”and amended IAS 27“Consolidated and Individual Financial Statements”, published by the IASB. In addition, we explained consolidation principles and special topics with the help of examples in accordance to IFRS 10.