Türkiye finansal raporlama standartlarına göre raporlama ve bir uygulama
Reporting according to Turkish financial reporting standards and an application
- Tez No: 728894
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Raporlama, Konsolidasyon, TFRS Raporlaması, Financial Reporting, Consolidation, TFRS Reporting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Uluslararası sermaye hareketlerinin ve yatırımların hız kazandığı günümüz dünyasında, işletmelerin mevcut ve potansiyel yatırımcıları ile diğer finansal tablo kullanıcılarına işletmenin faaliyet sonuçları ve finansal durumlarına ilişkin olarak sunacağı raporların; güvenilir bilgiler üretebilen, uluslararası nitelikte, karşılaştırabilir ve gerçeğe uygun sunum ilkelerine göre hazırlanmasının gerekliliği giderek önem arz etmektedir. Ülkemizde finansal tablolarını, TFRS'ye göre hazırlamak zorunda olan işletmeler, ticari defterlerinde, VUK/MSUGT değerleme hükümleri ve kurallarına göre tutulan muhasebe kayıtlarını, TFRS ölçüm ilke ve düzenlemelerine uygun muhasebe kayıtlana dönüştürmeleri gerekmekte ve bu amaçla yapılan çeşitli düzeltme ve sınıflama muhasebe kayıtları sonucunda TFRS 'ye uygun finansal tablolar elde edebilmektedirler. Bu çalışmanın amacı, standartlara işletmelerde en çok karşılaşılan konular üzerinden, hesaplama örnekleriyle değinerek, TFRS raporlama uygulamasının bütüncül bir yaklaşımla ele alınması ve uygulayıcılar ile meslek mensuplarına bu konuda katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bu sayede TFRS raporlama uygulamasının daha anlaşılır hale geleceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın uygulama bölümünde, bir işletme grubuna ait, tamamen varsayımsal olarak hazırlanmış ana ortak ve bağlı ortağın VUK/MSUGT kesin mizan verileri kullanılarak, TFRS'ye uygun bireysel finansal tablolara çevirim işlemi yapılacaktır. Daha sonra bu işletmelerin TFRS bireysel ve finansal tablolarına, grubunun iştirakine ait TFRS'ye uygun finansal verileri dahil edilerek, konsolidasyon işlemlerine tabi tutulacak olup, uygulamanın son kısmında ise Konsolide Finansal Durum Tablosu ile Konsolide Kar Zarar Tablosu hazırlanacaktır. Bu çalışmalar neticesinde işletmelerin aynı faaliyet dönemi içinde TFRS'ye uygun ticari sonuçlara ulaşmak için ilave yazılım alt yapısı, ek personel, zaman kaybı gibi maliyetlere katlanmalarına gerek kalmadan raporlama imkânı sunulabileceği ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world where international capital movements and investments are gaining momentum, the reports that the companies will present to their current and potential investors and other financial statement users regarding the operating results and financial status of the business; It is increasingly important that it is prepared in accordance with the principles of international quality, comparable and truthful presentation that can produce reliable information. In our country, businesses that have to prepare their financial statements in accordance with TFRS need to convert the accounting records kept in their commercial books in accordance with the VUK / MSUGT valuation provisions and rules into accounting records in accordance with TFRS measurement principles and regulations, and various adjustments and classifications made for this purpose. As a result of accounting records, they can obtain financial statements in accordance with TFRS. The aim of this study is to deal with the TFRS reporting application with a holistic approach and to contribute to practitioners and professionals in this regard, by referring to the standards with calculation examples on the most common issues in businesses. In this way, it is thought that the TFRS reporting application will become more understandable. In the application part of this study, the translation into individual financial statements in accordance with TFRS will be made by using the VUK/MSUGT final trial balance data of the parent and subsidiary, which are completely hypothetical, belonging to a business group. Then, the TFRS individual and financial statements of these enterprises will be consolidated by including the financial data of the subsidiary of the group in accordance with TFRS, and at the end of the application, the Consolidated Statement of Financial Position and Consolidated Statement of Profit and Loss will be prepared. As a result of these studies, it is foreseen that the companies will be able to report in the same operating period without having to bear the costs such as additional software infrastructure, additional personnel, loss of time in order to achieve commercial results in accordance with TFRS.