Avrupa entegrasyonu bağlamında Almanya'nın yeni Doğu politikası
Germany's new East poli̇cy in the context of European integration
- Tez No: 417756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TERZİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Doğu Avrupa, Sivil Güç, Süreklilik, Rasyonalizm, Sosyal İnşacılık, Germany, East Europe, Civil Power, Continuity, Rationalizm, Social Konstrüktivizm
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 708
Özet
Bu çalışmada Avrupa Entegrasyonu bağlamında Almanya'nın izlediği Yeni Doğu Politikası ele alınmakta, Avrupa Politikasında rolü ve önemi artan Almanya'nın, AB'nin Doğu Genişlemesi sonrası nasıl bir Doğu Politikası geliştirdiği üzerinde durulmuştur. Bu şekilde, hem Almanya'nın Avrupa Entegrasyonu bağlamında Doğu Avrupa'da nasıl bir tutum sergilediği, hem de bu süreç içinde Alman Dış Politikasının nasıl bir karaktere sahip olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma boyunca iki bölge üzerinde durulmuştur. Almanya'nın komşusu, Merkezi Doğu Avrupa ve AB'nin komşusu olan bölge, yani AB'nin Doğusu. Almanya'nın geliştirdiği Yeni Doğu Politikası, Alman dış politikasında öne çıkan iki yaklaşım olan Rasyonalizm ve Sosyal İnşacı tartışması göz önünde tutularak açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bize farklı yaklaşımların nasıl bir araya geldiği, bu buluşmanın Alman Dış Politikasının“sürekliliğine”nasıl bir katkı sağladığını görmek imkanı verecektir. Çalışmanın sonunda Alman dış politikasının son dönem içinde nasıl bir karakteristik ortaya koyduğu, bir değişim mi yoksa bir sürekliliğin mi var olduğunu görmek de mümkün olacaktır. Bu ise bize, Alman dış politikasının Orta Yolcu Rasyonalist tutumuna ne kadar sadık kaldığı, Sosyal İnşacı görüşlerin ise bu süreci nasıl etkilediğini gösterecektir. Bu bağlamda, Almanya'nın geliştirdiği Yeni Doğu Politikasının Avrupa bütünleşmesine nasıl bir katkı sağladığını görmek de mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this study Germany's new eastern policy is discussed with in the context of European integration. As such, we focused on the Germany eastern policy after EU eastern enlargement with special attention to its increasing role and importance in European policy. As such, we tried to explain Germany's stance on Eastern Policy in the context of European Integration and its foreign policy characteristics during this process. This thesis focuses on two areas. The first is Germany's neighbours in the Central and Eastern Europe. The second is the region located in the borders of the EU, namely the neighbouring region of the EU, namely the East of EU. New Eastern Policy developed by Germany has been explained by taking into account the debate between two prominent approaches, Social Constructivism and Rationalism. In this way we will be able to see how different approaches has come together to form a new one and contribution of this later to the continuity of German foreign policy. Summaries at the end of the study reveals the characteristics of German foreign policy in recent years, intrinsically it will be possible to see whether there is a change or continuity. And this will Show us how much German foreign policy remained true to mainstream rationalist attitude and how much social constructivist views contributed to this process. In this context it will be possible to see how much Germany's new eastern policy contributed to the European integration.