Yenişehir Ovasında tarımsal faaliyetler
The agri̇cultural acti̇vi̇ti̇es performand on the Yeni̇şehi̇r Plai̇n
- Tez No: 417787
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TİMOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Yenişehir Ovası, Tarım, Tarımsal Ürünler, Tarımsal Sorunlar, Yenişehir Plain, Agriculture, Agricultural Products, Agricultural Issues
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi ülkemizde de ovalar insanların barınma ve beslenme ihtiyaçlarının karşılandığı önemli yerleşme alanlarıdır. Aynı zamanda tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü verimli tarım topraklarına sahip doğal kaynaklardır. Tarımın önemli bir geçim kaynağı olduğu ülkemizde, ovalardaki tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği ülke ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir. Çalışma alanı olan Yenişehir Ovası da ülkemizdeki önemli tarım alanlarından biridir. Bu alanın sahip olduğu özellikler alanda tarımın ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine imkan tanıyarak ülke ve bölge ekonomisi açısından önemli bir alanı oluşturmaktadır. Çalışmada Bursa/ Yenişehir Ovası'nda sürdürülen tarımsal faaliyetlerin potansiyelini ortaya koymak, karşılaşılan sorunları tespit etmek ve bunlara çözüm önerisi sunmak amacı ile yapılmıştır. Yenişehir Ovası'nın sahip olduğu iklim ve toprak özellikleri, çiftçinin bilgi, deneyim ve modern tarım tekniklerine uyum sağlayabilme kolaylığı, ovanın büyük tüketim alanlarına yakınlığı, iç ve dış pazar olanakları alanda tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli bir rol oynamıştır. Yenişehir Ovası'nda çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesi alanda tarıma dayalı sanayi kuruluşların gelişmesini sağlayarak nüfusun iş olanaklarını artırmıştır. Ayrıca alanda yoğun tarımsal faaliyetlerin varlığına bağlı olarak ülkenin birçok bölgesinden mevsimlik tarım işçisi olarak göç almaktadır. Çalışma alanında tarımsal faaliyetleri geliştiren bu özeliklerin yanında çeşitli sorunlarla da karşılaşılmaktadır. Bu sorunların başında tarım arazilerinin amaç dışı kullanımı, sermaye yetersizliği, bilinçsiz zirai ilaç ve gübre kullanımı, çiftçiye yeterli devlet desteğin sağlanamaması, tarım kooperatiflerinin yetersizliği-işlevsizliği, pazarlama ve fiyatların istikrarsızlığı gelmektedir. Yenişehir Ovası'nda tarım alanlarının bilimsel ve teknik yöntemler kullanılarak planlı bir şekilde kullanılması bölge ekonomisinin geleceği bakımından önem arz etmektedir. Bu çalışma ile Yenişehir Ovası'nda yukarıda tespit edilen bu sorunlara çözüm önerileri sunarak alanda sürdürülebilir tarımsal faaliyetin sağlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Plains are important settlement areas where the needs of people for shelter and nutrition are satisfied in our country, as in many regions of the world. They are also natural resources with fertile agricultural lands where agricultural activities are carried on. The sustainability of agricultural activities on plains is of great importance for the national economy in our country, where agriculture is an important source of living. The Yenişehir Plain, the study area, is also one of the important agricultural lands in our country. The attributes of this area allow the development of agriculture and agriculture-based industry in the area, thereby constituting an essential area in terms of the national and regional economies. The study was carried out to reveal the potential of the agricultural activities performed on the Yenişehir Plain, Bursa; to determine the problems encountered; and to make solution proposals for them. The climatic and soil properties of the Yenişehir Plain, farmers' knowledge and experience as well as their ease of accommodating to modern agricultural techniques, the proximity of the plain to big consumption areas and the domestic and foreign market possibilities have played a significant role in the development of agricultural activities in the area. Cultivation of various agricultural products on the Yenişehir Plain has enabled the agriculture-based industrial establishments to develop in the area, thereby increasing the job opportunities of the population. In addition, it receives migration in the form of seasonal agricultural workers from many regions of the country depending on the presence of intensive agricultural activities in the area. Various problems are also encountered besides the attributes which develop agricultural activities in the study area. The primary problems include the improper use of agricultural lands, inadequacy of capital, unconscious use of agricultural pesticides and fertilizers, the failure to provide farmers with adequate state support, inadequacy/nonfunctional state of agricultural cooperatives, marketing, and the instability of prices. The planned use of agricultural lands on the Yenişehir Plain by employing scientific and technical methods is important for the future of the regional economy. With this study, it was aimed to provide sustainable agricultural activities in the area by making solution proposals for the above-mentioned problems on the Yenişehir Plain.