Ürün geliştirme sürecinde kalite fonksiyon göçerimi ve analitik hiyerarşi prosesi entegre modelinin kullanılması: Yalıtım sektöründe bir uygulama
Using the integrated model of quality function deployment and analytic hierarchy process in the product development process: A case study in insulation sector
- Tez No: 697582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÖZGÜR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalıtım Sektörü, Kalite Fonksiyon Göçerimi, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Ürün Geliştirme, AR&GE, Insulation Sector, Quality Function Deployment, Analytic Hierarchy Process, Product Development, R&D
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
İşletmelerin günümüzde varlıklarını devam ettirebilmeleri ve içinde bulundukları pazarda rekabet edebilmeleri, neredeyse her gün değişen teknolojik gelişmeleri takip etmeleri, değişime ayak uydurmaları ve üretim / hizmet esnekliğine sahip olmalarına bağlıdır. Bu değişikliklere ayak uydurabilen işletmeler rakiplerine göre daha avantajlı duruma geçmektedirler. Bu tez çalışmasında, yalıtım sektöründe faaliyet gösteren bir firmada yasal zorunlulukları dikkate alarak müşteri beklentilerini karşılamayı ön gören, Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) ve Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemlerini entegre bir şekilde kullanarak yeni bir Genleştirilebilir Polistiren (EPS) ürün tasarımı amaçlanmıştır. Bu kapsamda ilk olarak iç müşteriler olan AR&GE, Pazarlama ve Kalite departmanlarının istek ve beklentileri belirlenmiş ve bunlar Üretim departmanı tarafından incelenerek teknik karakteristikler tespit edilmiştir. Daha sonra KFG ve AHP yöntemlerinin entegre bir şekilde kullanılması ile müşteri beklentilerini karşılayan yeni bir ürün tasarımı gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen bu yeni ürün ile birlikte firmanın içinde bulunduğu pazarda rakiplerine göre maliyet ve verimlilik bakımından önemli ölçüde rekabet avantajı elde ettiği görülmüştür. Son olarak çalışmanın kısıtlarından bahsedilmiş ve bu konuda ileride yapılacak olan çalışmalar için birtakım öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, the ability of businesses to continue their existence and compete in the market depends on whether they keep up with the technological developments that change almost every day and have production / service flexibility. Businesses that can adapt to these changes gain an advantage over their competitors. In this thesis study, it is aimed to design a new Expanded Polystyren (EPS) product in a company operating in the insulation sector by taking into consideration to meet the customer expectations and fulfill the legal obligations using the Quality Function Deployment (QFD) and Analytic Hierarchy Process (AHP) methods in an integrated way. In this context, firstly the requests and expectations of the internal customers (R&D, Marketing and Quality departments) were determined and these were investigated by the Production department and thus technical characteristics were identified. Afterwards, a new product design meeting customer expectations was realized by using the QFD and AHP methods in an integrated way. It was seen that the company gained an important competitive advantage in the market in terms of cost and efficiency owing to this new developed product. Finally, limitations of the study were mentioned and some future research suggestions presented.