Kendini yaralayan gençlerin ruhsal işleyişlerinin deri benlik kuramı çerçevesinde projektif testlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the psychic mechanism of selfmutilating young people in accordance with the skin-ego theory through projective tests
- Tez No: 417848
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİKA İKİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Deri Benlik, Kendini Yaralama, Rorschach Testi, Tematik Algı Testi, Skin-Ego Theory, Self-Mutilation, Rorschach Test, Thematic Apperception Test
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, kendini yaralayan 15-25 yaş arasındaki genç bireylerin ruhsal işleyişlerini Deri Benlik Kuramı çerçevesinde projektif testler olan Rorschach ve Tematik Algı Testi (TAT) ile değerlendirmektir. Çalışmanın araştırma grubu, İstanbul ilindeki çeşitli sağlık kurumlarına (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Psikiyatri Servisi ve özel danışmanlık merkezi) başvuran ve kendini yaralama davranışı gösteren 16 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılarla yapılan psikanalitik yönelimli yarı-yapılandırılmış öngörüşmenin ardından projektif testler olan Rorschach ve Tematik Algı Testi uygulanmıştır. Test sonuçları Fransız Okulu'na göre değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Ek olarak, Rorschach Testi sonuçları Fisher ve Cleveland'in önerdiği Zar ve Nüfuz Etme Değişkenleri açısından da incelenmiştir. Yapılan içerik analizleri sonucunda, kendini yaralayan kişilerin nesne ilişkilerinin pregenital sorunsal ekseninde belirginleştiği; bu kişilerin bütünlükten uzak, belirsiz ve/veya olumsuz bir bedensel tasarım ile düşük bariyerlere ve iç/dış uyarılımlara maruz kalan/geçirgen bir deri benlik yapılanmasına sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the psychic mechanisms of young people between 15-25 ages, in accordance with the Skin-Ego Theory through projective tests of Rorschach and Thematic Apperception Test (TAT). The study group has been composed of 16 self-mutilating young people who had applied to various health centres in Istanbul (Cerrahpasa Faculty of Medicine Department of Child and Adolescent Psychiatry, GATA Haydarpasa Training Hospital Department of Psychiatry and Private Psychotherapy Centres). After psychoanalytically oriented interview, Rorschach Test and TAT have been carried out to volunteered attendees. Test results have been evaluated and interpreted in the light of French School. In addition to this evaluation, Rorschach Test results have been studied in accordance with Barrier and Penetration Scores which are suggested by Fisher and Cleveland. Findings of content analyses indicate that object relationship of self mutilating people orientated with pregenital problematic; and these people has non-integrated, indefinite, and/or negative body projection along with low barrier and porous skinego construction experiencing internal/external excitations.