Brentano'nun felsefesinde içkin realizm
Immanent realism in Brentano's philosophy
  1. Tez No: 417882
  2. Yazar: ISMAHAN ÖZDEMİR YAZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR EKREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Brentano, çkin Realizm, Yönelimsel çkin Var Olu, Psiik Fenomenler, Fizik Fenomenler, Bilinç, Brentano, Immanent Realism, Intentional in-existence, Mental Phenomena, Physical Phenomena, Conscious
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada içkin realizm bakış açısıyla Brentano'nun felsefesi incelenmiştir. Onun felsefesinde başat bir rol üstlenen yönelimsel içkin var oluş kavramı (yönelimsellik) psişik fenomenlerin evrensel bir özelliği ve onları karakterize eden ayırıcı bir nitelik olarak kabul edilir. Bu noktadan hareketle Brentano, felsefeyi psikolojiye dayandırmakta ve bu sayede hem tasvir yapan hem de tecrübi bir temele sahip olan bir psikoloji anlayışı kurmaktadır. Psişik ve fiziksel fenomen ayrımını benimseyerek zihnin bütün verilerini iki gruba indirgeyen Brentano, bu ayrıma esas alarak insanın edimleri ve bilincin birliği arasında bir bağıntı/ilişki yapısı belirlemiştir. Söz konusu bu bağıntı sayesinde o, bir yandan fenomenleri bir ayrıma tabi tutmakta ve psikolojiyi yeniden kurmayı hedeflemektedir, diğer yandan da çağdaş felsefeyi etkileyecek düşüncelerinin ağını örmektedir. Bu çalışma, Brentano'nun felsefesinin izlerini takip ederek onun hem çağdaş felsefeye olan etkisini hem de skolastik felsefeden intikal eden yönelme kavramının onun felsefesinde nasıl bir psikolojik kavrama dönüştüğünü içkin realizm başlığı altında izah etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, Brentano's philosophy was analysed with immanent realism point of view. The concept of intentional in-existence playing a dominant role is regarded as a universal characteristic of mental phenomena and a distinctive attribute, which characterizes them. From this point of view, he bases philosophy on psychology and thus, constitutes a psychology understanding which is depictive and have an empirical basis. Minimizing the whole data of mind in two groups by adopting the distinction of mental and physical phenomenon, Brentano determined a relation pattern between the acts of human and conscious unity by grounding on this distinction. By courtesy of this relation, he subjects these phenomena to a distinction and aims to re-establish the psychology and on the other hand, he interlaces his thoughts, which are to affect the modern philosophy. Under the title of immanent realism and by following the traces of Brentano's philosophy, this study is intended to elucidate his effect on modern philosophy and how his concept of intention inherited by scholastic philosophy is transformed into a psychological concept in his philosophy.