Okul öncesi dönemde çocuğun olumsuz duygulanımının ebeveynliğe etkisinde ebeveyn zihinselleştirmesinin rolü
The role of parental reflective functioning in the effect of child negative emotionality on parenting in preschool years
- Tez No: 899804
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATIMA TUBA YAYLACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Olumsuz Duygulanım, Ebeveyn Zihinselleştirmesi, Ebeveyn Sıcaklığı, Ebeveyn Kontrolü, Ebeveyn Düşmanlığı, Negative Emotionality, Parental Reflective Functioning, Parental Warmth, Parental Control, Parental Hostility
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Mevcut çalışmanın amacı, çocuğun olumsuz duygulanımı ile ebeveynliğin sıcaklık, kontrol ve düşmanlık boyutları arasındaki ilişkide ebeveyn zihinselleştirmesinin düzenleyici rolünün incelenmesidir. Çalışmaya 36-72 ay arası çocuğu olan 217 anne katılmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak; örneklemin özellikleri için Demografik Bilgi Formu, çocuğun olumsuz duygulanımı için Çocuk Davranış Listesi Kısa Formu, ebeveynin zihinselleştirme öncesi modlar düzeyi için Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliği Ölçeği, ebeveynlik boyutları için Revize Edilmiş Ebeveynlik Davranışı Envanteri ve çalışmanın kontrol değişkeni olan anne depresyonu için Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Hipotezler, Hayes Process Macro Model 1 kullanılarak Çoklu Regresyon Analiziyle test edilmiştir. Çocuğun olumsuz duygulanımının yalnızca ebeveyn düşmanlığı üzerinde pozitif yönlü ana etkisi gözlenmiştir. Annenin zihinselleştirme öncesi modlar düzeyinin ise; ebeveyn sıcaklığı üzerinde negatif, ebeveyn kontrolü ve ebeveyn düşmanlığı üzerinde pozitif yönlü ana etkisi bulunmuştur. Ayrıca, çocuğun olumsuz duygulanımın ebeveyn sıcaklığı ve ebeveyn düşmanlığına etkisinde ebeveyn zihinselleştirmesinin düzenleyici rolü olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, çocuğun mizacı ve ebeveynin zihinselleştirme kapasitesinin ayrı ayrı ve birbirleriyle etkileşim içinde ebeveynlik davranışlarını yordadığı gözlenmiştir. Bulgular, mizaç, ebeveynlik ve ebeveyn zihinselleştirmesi literatürü ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the role of parental mentalization in the association between child negative emotionality and parenting dimensions including warmth, control, and hostility. 217 mothers of children between 36-72 months of age participated in the study. Data collection tools were demographic information form, Children's Behavior Questionnaire-Short Form for children's negative emotionality, Parental Reflective Functioning Questionnaire for mothers' level of prementalizing modes, Parenting Behavior Inventory Revised Version for parenting behaviors, and Beck Depression Inventory for maternal depression which is the control variable in the study. Hypotheses of the study were tested by Multiple Regression Analyses using Hayes Process Macro Model 1. Results showed positive main effect of child negative emotionality only on maternal hostility whereas mothers' level of prementalizing modes had positive main effect on maternal warmth and negative main effect on control and hostility. Also, moderating role of parental mentalization was found in the effect of child negative emotionality on parental warmth and on parental hostility. In conclusion, child temperament and maternal reflective functioning predict parenting behaviors both separately and in interaction with each other. Results were discussed considering the literature regarding child temperament, parenting, and parental mentalization.