On birinci dönem Ağrı milletvekillerinin faaliyetleri ve 1957-1961 Ağrı'da siyasal yaşam
The activities of the 11 th term Ağrı deputies and the political life in Ağrı in 1957 and 1961
  1. Tez No: 418173
  2. Yazar: HARUN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Hükümet, Meclis, CHP, İhtilal, Seçim, Ağrı, the government, the congress, CHP, the coup, the election
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bu çalışmanın amacı 1957 ve 1960 yılları arasında Ağrı milletvekillerinin faaliyetleri ve askeri ihtilal sonucu kurulan koalisyon hükümetinin çalışmalarını kapsamaktadır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Demokrat Parti öncesi siyasal yaşam ve Demokrat Parti iktidarının ilk dört yılı ele alınmıştır. İkinci bölümde, XI. Dönem TBMM için 1957 seçimlerinin yapılması ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, XI. Dönem Ağrı milletvekillerinin biyografisi XI. Dönem Ağrı milletvekillerinin mecliste katıldıkları oylamamlar ve ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, XI. dönem Ağrı milletvekillerinin yasama çalışmaları ve meclis konuşmaları ele alınmıştır. Beşinci bölümde ise 1957- 1961 Ağrı'da Siyasal yaşam ve XI. Dönem Ağrı milletvekillerinin 27 Mayıs Askeri darbesinden sonra yargılanma süreçleri ve 1961 seçimleri ele alınmıştır.Bu çalışmanın sonunda Türk siyasi hayatında önemli bir yere sahip olan On birinci Dönem Ağrı Milletvekillerinin, 27 Mayıs 1960 Askeri İhtilali kadar olan çalışmaları ele alınarak 1961 seçiminin Türk demokrasi tarihi açısından önem ve değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to discuss the Ağrı deputies' activities between the years of 1957 and 1960 and the works of the coalition government founded after the military coup.The study consists of five parts. In the first part, the political life prior to the Democrat party and the first four years of the Democrat party in power were evaluated.In the second part, the1957 elections and the Ağrı deputies were discussed.In the third part, biographies of the 11th term the votings which the 11th term Ağrı deputies took part in the congress were studied.In the fourt part, it was dealt with the legislative studies and congress speeches of the 11th term Ağrı deputies.In the fifth part, 1957- 1961 political life in pain Ağrı and the trial process of the 11th term Ağrı deputies after the May 27 military coup and the 1961 elections were dealt with.At the end of this study, the evaluation of the importance of the 1961 election in terms of Turkish democracy history was made by dealing with the studies of the 11th Term Ağrı Deputies who occupied an important place in Turkish political life to the May 27 military coup.