1281-1296/1864-1879 tarihli 19 numaralı Erzurum Vilâyet Ahkâm Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of the Erzurum Province Ahkâm Provisions book dated 1281-1296/1864-1879 numbered 19
  1. Tez No: 418175
  2. Yazar: MERYEM AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahkâm Defterleri, Divan-ı Hümayun, Erzurum Vilâyeti, Merkez ve Taşra İdaresi, Osmanlı Devleti, Ahkâm Provisions Book, the Imperial Council (Dîvân-ı Hümâyûn), the Erzurum Province, the Central and the Country Administraion, the Ottoman State
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 329
Özet
Bu çalışmanın amacı 19 Numaralı Erzurum Vilâyet Ahkâm Defterindeki bütün hükümlerin Latin harflerine çevirisi ve değerlendirilmesinin yapılmasıdır.Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümünde, Tanzimat dönemi Osmanlı idari teşkilatı hakkında bilgi verildikten sonra Erzurum vilâyetinin tarihçesi ve vilâyetin Osmanlı idari teşkilatındaki yeri ele alınmıştır. İkinci bölümde, Osmanlı arşiv ve defter sistemi hakkında bilgi verilerek, ahkâm defterlerinin tanımı, gelişim seyri, biçimsel özellikleri, muhtevası ve ahkâm defteri tutulmuş olan bölgelere değinilmiştir. Devamında ise 19 Numaralı Erzurum Vilâyet Ahkâm Defteri'ndeki kayıtların şekli, diplomatiği ve dili açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde, defterde yer alan kayıtların özetleri ve tam metin olarak Latin harflerine çevirisi bulunmaktadır.Bu çalışmanın sonunda çevirisi yapılan metinlerin sağladığı veriler ışığında XIX. yüzyılda Erzurum vilâyeti ve sınırları dâhilinde bulunan sancak, kaza, nahiye ve köylerdeki idari, iktisadi ve içtimai meselelere ait önemli tasarruflar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is making the translation into Latin characters and evaluation of all judgements in the Erzurum Province Ahkâm Provisions Books Numbered 19.The study consists of three parts. In its first part, there are the history of Erzurum province and the role of the province in the Ottoman administrative organization after giving information about the Tanzimat period Ottoman administrative organization. In the second part, the definition, development process, formal peculiarities, content of the ahkâm provisions book and the regions whose provisions book were kept were mentioned by giving information about the Ottoman archive and book system. Later, the evaluation of the Erzurum Province Ahkâm Provisions Books Numbered 19 was made in terms of records' form, diplomatic and language. In the third part, there are the summaries of the records being in the book and their translation into Latin characters as a full text.At the end of this study, in the light of the translated text, the important savings belonging to administrative, economical and social matters in the Erzurum province and its prefectures (sancak), sub-provinces (kaza), sub-districts (nahiye), and villages (köy) in the 19th century were determined.