Klasik Türk Edebiyatı metinleri aracılığıyla Türkçe dersinde bayrak sevgisi temasının öğretilebilirliğinin incelenmesi
Examination of flag love theme's teachability in Turkish classes via classical literature texts
- Tez No: 418241
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AHMET KIRKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Klasik Türk edebiyatı metinlerinin öğretimi, Türkçe dersi, Sevgi teması, Durum çalışması (Case Study), Classical Turkish literature, Teaching Classical Turkish Literature Texts, Turkish Course, LoveTheme, Case Study
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu çalışmada klasik Türk edebiyatı metinleri aracılığıyla ortaokul altıncı sınıf öğrencilerine Türkçe dersinde sevgi temasının öğretilebilirliğiincelenmiştir.Araştırmada birçok kaynaktan bilgi toplama, bir olguyu veya konuyu derinlemesine analiz etme, süreç içinde veriler doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılabilmesi, farklı veri toplama araçlarının birlikte kullanılabilmesi ve küçük gruplarda uygulanabilirliği nedeniyle durum çalışması (Case Study) kullanılmıştır. Klasik Türk edebiyatından doküman analiziyle elde edilen verilerle Türkçe Dersi Öğretim Programı'na uygun sevgi teması üst tema olmak üzere bayrak sevgisi alt teması ele alınarak 3 metin ve toplam 38 etkinlik oluşturulmuş ve bayrak sevgisi teması içeriğiyleuygulama metinleri hazırlanmıştır. Hazırlanan metinlerden ikisi seçilmiş ve Erzurum - Yakutiye –Faik Güngör Ortaokulu altıncı sınıfta öğrenim gören 30 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yarı Yapılandırılmış Öğrenci Görüşme Formu (YYÖGF); Klasik Türk Edebiyatı Başarı Testi (KTEBT) ve Klasik Türk Edebiyatı Metinleriyle Hazırlanan Ders İçeriği (KTEMHDİ) kullanılmıştır.KTEBT ön test-son test olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda öğrencilerle yapmış olduğumuz görüşme formları(YYÖGF) tablolaştırılarak analiz edilmiştir.KTEBT öntest ve sontest sonuçları nicel veri analizi yöntemiyle çözümlenmiştir.Elde edilen veriler SPSS 18.00 programı kullanılarak 0.05'lik önem derecesinde test edilmiştir. KTEBT öntest ve sontest sonuçlarının karşılaştırılmasında bağımlı örneklemler için t- testti kullanılmıştır. Araştırma aşamasında uygulanmış olan başarı testi ön test-son test aritmetik ortalamasının anlamlı düzeyde farklılaştığı, öğrencilerin yarı yapılandırılmış görüşme formunda (YYÖGF)klasik Türk edebiyatına yönelikolumlu görüş bildirdikleri,klasik Türk edebiyatı metinleriyle hazırlanan etkinliklerin öğrenciler tarafından gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Uygulama sonucundan hareketle araştırmanın uygulama şartları dâhilinde başarılı sonuç verdiği ve klasik Türk edebiyatı metinleriyle hazırlanan Türkçe dersine öğrencilerin daha çok ilgi duyduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In In this study, it is examined that the teachability of Love Theme in Turkish Lessons for 6. Grade students via Turkish Literature Texts. In the study, the case study was used due to its usage for data collection from different sources, analyzing a subject deeply, making new arrangements in accordance with the data during the process, using different data collection tools together and it's applicability for small groups. A total of 3 texts and 38 activities were formed in accordance with the Turkish Course Teaching Program by collecting the data obtained through document analysis of classical Turkish literature and a sample course syllabus was prepared with in the context of flag theme as a sub-theme of love theme. Two of these texts were chosen and applied for 30 students in the 6th grade of Faik Gungor Middle School in Erzurum-Yakutiye. In the research, Semi Structured Student Interview Form (SSSIF), Classical Turkish Literature Achievement Test (CTLAT) and Course Content Prepared with Classical Turkish Literature Texts (CCPCTLT) were used as data collection tools. Classical Turkish Literature Achievement Test(CTLAT) was performed as pre/posttests. At the end of the study the forms that interviewed by students were analyzed by charts. CTLAT was analysed by quantitative data analysis method. The data obtained was tested at a 0.05 significance level by SPSS 18.00 program. The t-test was used for the dependent samples of pre-posttest result comparison.During the research it has been determined that the arithmetic mean values of the achievement pretest and posttest results differ significantly, the students develop a positive attitude towards classical Turkish literature and make positive comments, the activities in the CCPCTLT were carried out by the students. Based on this result obtained, it can be said that the study has given successful results and students pay more attention to the Turkish Lessons which prepared with Classical Turkish Literature Texts.