Kadın dergilerinde yayınlanan bankacılık sektörü reklamlarının göstergebilimsel içerik analizi: 2011 yılı Ağustos, Kasım ve Aralık ayları Cosmopolitan, Elele ve Elle dergileri
Women magazine published in the banking sector in semiotic analysis of advertising contents: In August 2011, November and December, Cosmopolitan, Elele and Elle magazines
- Tez No: 419124
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER SEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Sektörü, Cosmopolitan, Elele, Elle, Göstergebilimsel Çözümleme, Kadın, Reklam, Advertising, Banking Sector, Cosmopolitan, Elele, Elle, Semiotic Analysis, Woman
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalışmada kadınların çoğunlukla okumayı tercih ettikleri kadın ve moda dergilerinde yayımlanan bankacılık sektörü reklamlarının göstergebilimsel içerik analizi yapılmıştır. Bu reklamların kadın tüketiciyi etkilemek için kullandıkları renk, yazı karakteri, fotoğraf, slogan gibi öğeleri nasıl ve hangi duyguları çağrıştırma amaçlı kullandıklarını incelemek amaçlanmıştır. Bu bağlamda öncelikle reklam öğeleri, reklamlarda kullanılan söz sanatları, analiz yöntemi olarak seçilen göstergebilim kavramı ve yöntemleri ve kredi kartı kullanımları açıklanmaya çalışılmıştır. Daha sonra çözümleme yöntemleri ve kadın ve erkeğin reklamlardaki temsiline değinilmiştir. Çözümlemeler Roland Barthes'ın“Anlamlandırma Kuramı”na dayandırılmıştır. Çözümlenecek reklam görselleri kadınların sıklıkla takip ettiği Cosmopolitan, Elele ve Elle dergilerinin 2011 yılının Ağustos, Kasım ve Aralık aylarından seçilmiştir. Kadın her türlü reklamın öncelikli hedef kitlesidir. Hangi sektör olursa olsun kadına yönelik reklam yapmak daha avantajlıdır. Araştırma sonuçlarına göre hem seri şekilde hem de tek bir reklam veren bankalar vardır. Dergilerin yayımlandığı aylar göz önünde bulundurulduğunda; önemli gün ve olayların ve mevsim koşullarının reklam görsellerine yansıdığı gözlenmiştir. Kullanılan bazı renk ve sözcüklerin benzer temalı reklamlarda tercih edildiği ve tekrarlandığı dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, semiotic content analysis of banking sector advertisings was conducted which published women mostly prefer to read fashion magazines. These advertisings use some components like colors, fontsizes, photographs, slogans to influence the women consumer for how and with which aims to association the feelings was aimed to research. Within this context, primarily advertising items, rhetorics which uses in advertisings, semiology which chosen as method of analysis and its procedures and utilization of credit cards was tried to clarify. Afterwards, mentioned the methods of analysis and the representations of men and women in advertisings. Assays based upon the“Analysis of Narrative”of Roland Barthes. The advertisings chosen from the August, November and December issues of 2011 Cosmopolitan, Elele and Elle magazines which read by women frequently. Women are the primarily target audience of all types of advertisings and there are more advantages to advertise directed to the women. According to the research results, there are some banks which advertise serially and only one advertising. When pay regard to the publishing terms, observed that the important days, highlights and climatic conditions reflected to the advertisings. It has pointed out that some colors and words use and repeat in advertisings with the same theme.