Metabolik sendrom parametrelerinin akut faz reaktanları ve 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ile ilişkisi
Relationship between metabolic syndrome acute phase reactants and 24 hour blood pressure monitoring
  1. Tez No: 419735
  2. Yazar: ÖZGE KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: metabolik sendrom, akut faz reaktanı, ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu, metabolic syndrome, acute phase reactants, ambulatory blood pressure monitorisation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Metabolik sendrom, tüm dünyada epidemik bir hale gelen ve yüksek mortalite ve morbiditiye sahip olan tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarin önemli bir habercisidir. Çalısmamızda Ankara Dıskapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Arastırma Hastanesi 2. Dahiliye polikliniğine basvuran 98 hasta (84 kadın, 14 erkek) Amerikan Ulusal Kolestrol Eğitim Programı Üçüncü Eriskin Tedavi Paneli kriterlerine göre metabolik sendrom yönünden arastırıldı. Bu hastalarda akut faz reaktan düzeyleri incelendi ve hastalara 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu uygulandı. Sonuçlar SPSS 11.5 paket istatistik programı kullanılarak değerlendirildi. Metabolik sendromlu hastalarda en sık rastlanılan komponent abdominal obezite (%100) olup bunu sırasıyla kan sekeri yüksekliği (%93.9), hipertansiyon (%83.7) ve esit orandaki HDL düsüklüğü (%77.6), trigliserid yüksekliği (%77.6) takip etmekteydi. Hastalar akut faz reaktanları düzeylerine göre sınıflandırıldığında 55 (%56.1) hastada yüksek CRP, 15 hastada (%15.3) yüksek sedimentasyon değeri, 33 hastada (%33.7) ise yüksek ferritin değeri saptandı. 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu sonrasında hastaların %69.4'ü (68 hasta) non-dipper grupta yer alırken %30.6'sı (30 hasta) dipper grubundaydı. Metabolik sendrom bilesenlerinin dağılımına göre akut faz reaktan düzeyleri arasında bir iliski olup olmadığı incelendi. Fakat daha önce yapılan bir çok çalısmanın aksine herhangi bir metabolik sendrom kriteri ile akut faz reaktanları arasında anlamlı bir iliski saptanmadı. Ambulatuar kan basıncı monitorizasyonuna göre metabolik sendromlu bireyler daha yüksek oranda non-dipper eğiliminde saptandı fakat dipper gruptaki hasta sayısı ile karsılastırıldığında aradaki fark istatiksel olarak anlamlı değildi. Metabolik sendromlu bireylerde önemli mortalite ve morbidite nedeni olan kardiyovasküler komplikasyonları öngörmede AKBM'undan da faydalanılarak, akut faz reaktanları bize yardımcı olabilir. Akut faz reaktanlarının ölçümü ile, olası bu komplikasyonların gelisimi önlem alınarak geciktirilebilir.
Özet (Çeviri)
Metabolic syndrome is an important predictor of type 2 diabetes and cardiovascular diseases that have high mortality and morbidity rate and has become a worldwide epidemic. We evaluated 98 (84 women, 14 men) patients who were attending Ankara Dıskapı Yıldırım Beyazıt Education and Research Hospital 2nd Internal Medicine outpatient clinic for metabolic syndrome using the criteria of the National Choesterol Education Program's Adult Treatment Panel III. Patients' acute phase reaction levels were studied; ambulatory blood pressures were monitored for 24 hours. Data were analyzed with SPSS 11.5 for Windows pack program. The most commonly observed component of metabolic syndrome was abdominal obesity (100%), followed by high blood glucose levels (93.9%), hypertension (83.7%) and in equal ratios low HDL (77.6%), and high triglyceride levels (77.6%). When classified according to their acute phase reactants, 55 (56.1%) patients have high CRP levels, 15 (15.3%) have high sedimentation levels, and 33 (33.7%) have high ferritin levels. After monitoring the patients for ambulatory blood pressure for 24 hours, it was found that 69.4% (68 patients) were in a non-dipper group while 30.6% (30 patients) were in a dipper group. We checked metabolic syndrome component distribution to see if there is a relationship between the acute phase reactant levels. Contrary to previous studies, no significant relationship was found between a metabolic syndrome criteria and acute phase reactants. According to the ambulatory blood pressure monitoring, individuals with metabolic syndromes have tendency to have higher ratio to be a non-dipper, however, when compared to the number of patients in the dipper group, the difference between the two is statistically insignificant. Cardiovascular complications, important cause of mortality and morbidity for individuals with metabolic syndrome, can be predicted using acute phase reactants and ABPM. With the help of acute phase reactant readings, possible development of a complication can be postponed using precautionary measures.