Peri-implant dokuların klinik ve radyografik olarak incelenmesi
Clinical and radiological evaluation of peri-implant tissues
- Tez No: 420001
- Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KURU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, peri-implant mukozitis, peri-implantitis, periodontitis, peri-implant risk faktörleri, Dental implant, peri-implant mucositis, peri-implantitis, periodontitis, peri-implant risk factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu kesitsel çalışmada Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Anabilim Dalı'na Ekim 2014 ile Ekim 2015 tarihleri arasında başvuran hastalarda peri-implant dokuların klinik ve radyografik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya en az 1 yıldır fonksiyonda olan toplam 655 implanta sahip 200 hasta dahil edildi. Her diş ve implantın çevresinden plak indeks (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondalama derinliği (SD) ölçüldü, implant çevresinde ayrıca sondalamada kanama ve süpürasyon varlığı da kaydedildi. Her implant bölgesinden alınan dijitalize edilmiş standart paralel periapikal radyografiler üzerinde Image J programı yardımıyla, eğer varsa kemik kaybı mm cinsinden hesaplandı. Sağlıklı, peri-implant mukozitisli ve peri-implantitisli olmak üzere peri-implant dokular hem hasta hem de implant seviyesinde ayrı ayrı değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalaması 52,81±12,2 olan 200 hastanın (K/E:126/74) peri-implant dokularının %2,5'i (n=5) sağlıklı, %28'i (n=56) peri-implant mukozitisli ve %69,5'i (n=139) peri-implantitisli; ortalama 53,52±36,76 aydır fonksiyonda olan implantların çevresindeki dokuların %3,5'i (n=24) sağlıklı, %36,5'i (n=238) peri-implant mukozitisli ve %60'ı (n=393) peri-implantitisli olarak tespit edildi. Peri-implantitis görülme ihtimalinin 60 yaş ve üzerindeki bireylerde 6,2 kat, 5 yıl ve daha uzun süredir fonksiyonda olan implantlarda 3 kat daha fazla olduğu bulundu. Sonuç: Peri-implant mukozitis ve peri-implantitis hastalıkları oldukça yüksek oranda görülmektedir. Bireyin yaşı ve implantların fonksiyonda kalma süresi arttıkça peri-implantitis görülme ihtimali de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this cross-sectional study, we aimed to evaluate peri-implant tissues both clinically and radiologically in patients who applied to Department of Periodontology, Marmara University between October 2014 and October 2015. Material and Method: Two hundred patients having 655 implants in function at least for 1 year were included in this study. Plaque index (PI), gingival index (GI), probing depth (PD) were measured around both teeth and implants. Suppuration and bleeding on probing were also recorded around implants as present/absent. Bone loss was calculated in mm using Image J® program on digitalized standardized radiographs. Peri-implant tissues were classified as healthy, peri-implant mucositis and peri-implantitis both in patient and implant level. Results: Among 200 patients (F/M:126/74) with a mean age of 52,81±12,2 years, 2,5% (n=5) were diagnosed as healthy, 28% (n=56) as peri-implant mucositis and 69,5% (n=139) as peri-implantitis. Among implants with a mean function time of 53,52±36,76 months, 3,5% (n=24) were diagnosed as healthy, 36,5% (n=238) as peri-implant mucositis and 60% (n=393) as peri-implantitis. The odds of peri-implantitis was 6,2 times higher in patients ≥60 years and 3 times higher in implants in function ≥5 years. Conclusion: Peri-implant mucositis and peri-implantitis are seen in quite high levels. The occurence of peri-implantitis increases with the increased age and function time.