Akut koroner sendromlu hastalarda mast hücrelerinden salınan histamin, triptaz ve kimaz düzeylerinin acil serviste ölçülmesinin tanısal ve prognostik değeri
Diagnostic and prognostic assesment of histamine tryptase and chymase levels released by mast cell in patients with acute coronary syndrome in emergency department
  1. Tez No: 420185
  2. Yazar: KENAN ATAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, göğüs ağrısı, histamin, triptaz, kimaz, Acute coronary syndrome, chest pain, histamine, tryptase, chymase
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş Acil servise göğüs ağrısı veya akut koroner sendrom (AKS) düşündürecek şikayetlerle başvuran ve ST elevasyonu olmayan miyokard infarktüsü (NSTEMİ) tanısı alan hastalarda acilde bakılan serum histamin, triptaz ve mast hücre kimaz düzeyini aynı şikayetlerle acile başvuran ancak akut koroner sendrom tanısı almayan kontrol grubu ile karşılaştırarak bu biyokimyasal parametrelerin erken tanısal değerinin ve prognastik değerinin olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Metot Çalışma Atatürk Üniversitesi Acil Servisi'nde sekiz ay süreyle prospektif olarak yapıldı. Acil servise göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran hastalar Braunwald anstabil anjina pektoris sınıflamasına göre değerlendirilip çalışmaya dahil edildi. Çalışma grupları AKS, NSTEMİ-AKS ve kontrol grubu olarak belirlendi. Kontrol grubu acil servise başvuran AKS tanısı dışlanan ve kabul kriterlerine uyan hastalardan oluşturuldu. Tüm gruplarda histamin, triptaz ve mast cell kimaz düzeyleri çalışıldı. Bulgular Çalışmaya hasta gruplarında 122 ve kontrol grubunda 28 olmak üzere toplam 150 hasta dahil edildi. Hasta grubu ile kontrol grubu yaş ortalaması arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Hasta grubundaki histamin, triptaz ve kimaz düzeyleri ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Tüm hasta gruplarında troponin ile histamin, triptaz ve kimaz arasında herhangi bir korelasyon yoktu. Histamin, triptaz ve kimazın AKS tanısını göstermede etkin olmadığını tespit ettik. Sonuç Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz bulgular, histamin, triptaz ve kimazın göğüs ağrısı ayırıcı tanısında ve AKS için mortalite tahmininde etkin olmadığı yönündedir.
Özet (Çeviri)
Introduction The aim of the present study was to compare the levels of histamine, triptase and mast cell chymase in patients who admitted to the emergency department with complaints of acute coronary syndrome (ACS) and chest pain, and diagnosed with non ST segment elevation myocardial infarction (NSTEMI), and the control subject with the same complaints but not diagnosed with acute coronary syndrome and also to determine whether these biochemical parameters had earlier diagnostic and prognastic value or not. Method The study was designed prospectively for 12 months in the Emergency Department of Ataturk University Medical Faculty. The patients with chest pain who admitted to emergency service were evaluated according to the Braunwald unstable angina pectoris classification.and incorporated into the work programme. The study groups were determined as ACS, NSTEMI-ACS and control groups. The control group included the patients who were admitted to emergency department and clarified in terms of not to had an ACS and suited for the inclusion criteria. For all patients, serum histamine, triptase ve mast cell chymase levels were asesed. Findings 122 cases and 28 control patients were included in the study (n:150). Patients in case and control group were similar in terms of age (p>0,05). Similarly, histamine, tryptase and chymase levels were similar in case and control groups (p>0,05). In all patients there were not a correlation between the troponin and histamine, tryptase and chymase levels. It has been founded that histamine, tryptase and chymase levels are not effective in diagnosis of ACS. Conclusion According to the present study, histamine, tryptase and chymase levels are not effective in differential diagnosis of chest pain and evaluation of mortality in ACS.